c S
Dnevne novosti

Stručni skup o nasilju u medijima

27.05.2009 11:28 ZAGREB, 27. svibnja 2009.(Hina), Hrvatski su mediji sve češće prostor kršenja dječjih prava, prava na privatnost i stvaranja stereotipa o djeci, rečeno je danas na stručnom skupu "Nasilje u medijima" koji je organizirao Odjel za školstvo Matice hrvatske.
Umjesto da budu mjesto afirmacije dječjih i ljudskih prava, mediji su danas najčešće njihovi kršitelji, ustvrdila je u uvodnom izlaganju "Zaštita prava djece u medijima" savjetnica za odnose s javnošću u Uredu pravobraniteljice za djecu Maja Flego.

"Djeca su često protagonisti crne kronike, gdje ih se prikazuje ili kao žrtve ili kao bezobzirne počinitelje", rekla je Flego istaknuvši pritom česte slučajeve senzacionalističkog pristupa i nepoštivanje dostojanstva žrtve uz neovlašteno otkrivanje identiteta. "Time se čine nepopravljiva oštećenja psihičkog zdravlja djece", rekla je.

Primijetila je i kako je gotovo nemoguće pronaći emisiju u kojoj bi se djeci dalo prostora za izražavanje vlastitog mišljenja. Kao druge oblike štetnog utjecaja izdvojila je potencijalno štetne medijske sadržaje, poput scena nasilja i uživanja opijata, kao i davanje prevelikog medijskog publiciteta pojedinačnim slučajevima nasilja u školama. Zaštita djece od neprihvatljivih medijskih sadržaja odgovornost je cijeloga društva, zaključila je savjetnica za odnose s javnošću u Uredu pravobraniteljice za djecu.

Tijekom dana na skupu će o učenju o medijima izlagati urednica u obrazovnom programu Hrvatskog radija Višnja Biti. Najavljeno je i izlaganje psihologinje Sene Puhovski o utjecaju nasilnih sadržaja u medijima na mentalno zdravlje i ponašanje mladih, te profesora komunikologije Danijela Labaša o suprotstavljanju nasilju - cenzurom ili medijskim odgojem.