c S
Dnevne novosti

Za projekt Slavonija, Baranja i Srijem dosad ugovoreno 32 posto EU novca

09.04.2018 07:27 VUKOVAR, 6. travnja 2018. (Hina), Od 2,5 milijarda eura iz EU fondova predviđenih za projekt Slavonija, Baranja i Srijem dosad je ugovoreno 32 posto, rekao je u petak pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i EU fondova Dragan Jelić na proširenoj sjednici Gospodarskog vijeća HGK Županijske komore u Vukovaru na kojoj je bio umjesto najavljene ministrice Gabrijele Žalac.

"To je riječ samo o sredstvima EU, a uz to planiramo i znatna sredstva iz drugih izvora financiranja, od darovnica švicarske i norveške vlade i ostalih do nacionalnog proračuna, potrošiti i plasirati u Slavoniju. To ćemo učiniti kroz dva projekta", rekao je Jelić i dodao kako je prvi od tih projekata Razvojni sporazum Slavonija, Baranja i Srijem.

U sklopu njega pet slavonskih župana potpisat će sporazum s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU u kojem će se definirati razvojni projekti bitni za Slavoniju, Baranju i Srijem, a koji će se financirati iz nacionalnih izvora. 

Dogovoren je i sporazum o savjetodavnim uslugama Svjetske banke koji nam je iznimno važan za razvoj Slavonije, rekao je, dodajući kako jedan od prvih uspješnih projekata izvan EU fondova predstavlja najavljena realizacija istraživačko-razvojnog centra Ericsson Nikola Tesla u Osijeku u sklopu kojega će biti zaposleno više od stotinu mladih stručnih ljudi na razvoju najnovijih mreža 5G generacije. 

Po njegovim riječima, to je put kojim Vlada dalje želi ići kada su u pitanju razvojni interesi Slavonije.  Jelić je također rekao kako je dosad u sklopu projekta Slavonija, Baranja i Srijem potpisano mnogo važnih projekata uglavnom vezanih uz infrastrukturu te izgradnju poduzetničkih inkubatora. 

"Radimo i na novom zakonu o Vukovaru, gdje ćemo probati definirati što veće povlastice da poduzetnici koji dođu ovdje ne plaćaju porez na dobit duži niz godina", istaknuo je i ocijenio da su za provedbu projekta Slavonija, Baranja i Srijem ključne 2018. i 2019. godina. 

Članovima Gospodarskog vijeća HGK Županijske komore Vukovar predstavljeni su EU natječaji za 2018. godinu te gospodarski trendovi, a bilo je riječi i o alternativnom rješavanju sporova u Centru za mirenje HGK.