c S
Dnevne novosti

Dan Hrvatskog sabora bez svečane sjednice

28.05.2009 08:12 ZAGREB, 27. svibnja 2009.(Hina), Hrvatski sabor zbog izborne kampanje, ali i racionalizacije troškova, svoj dan ove godine neće obilježiti svečanom sjednicom 30. svibnja, nego u lipanjskom nastavku redovitog zasjedanja.
Saborsko je Predsjedništvo odlučilo da će Dan Hrvatskog sabora, umjesto 30. svibnja, obilježiti 3. lipnja, u sklopu radnog dijela zasjedanja.

Kao razlozi takve odluke u priopćenju se navode racionalizacija troškova i tijek izborne kampanje za drugi krug lokalnih izbora. Spomendan Hrvatskog sabora obilježava se 30. svibnja, na datum okupljanja zastupnika na Markovu trgu 1990., nakon prvih višestranačkih izbora i smatra se rođendanom moderne hrvatske demokracije.

abor je tada postao mjestom na kojem su se donosile ključne odluke za budućnost Hrvatske - Božićni ustav, Ustavna odluka o suverenosti i samostalnosti te Odluke o raskidu državno-pravnih veza s bivšom SFRJ. Do 2001., taj se dan slavio kao Dan državnosti, a promjenom Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima proglašen je Danom Hrvatskog sabora i slavi se kao spomendan.