c S
Dnevne novosti

Janša protiv kraćih vinjeta

28.05.2009 08:18 LJUBLJANA, 27. svibnja 2009.Hina, Predsjednik najjače slovenske oporbene stranke, bivši predsjednik vlade Janez Janša, kritizirao je u srijedu odluku o uvođenju kraćih vinjeta za vožnju autocestama i najavio mogućnost referenduma o tom pitanju.
"Ozbiljno razmišljamo o tome da državljane upitamo slažu li se s takvim zakonom", rekao je Janša na konferenciji za novinare.

Slovenski je parlament u utorak većinom glasova prihvatio promjene Zakona o javnim cestama, kako bi od 1. srpnja bile uvedene tjedne vinjete od 15 eura i mjesečne između 30 i 35 eura, no Europska komisija još nije odgovorila na zahtjev slovenske vlade da joj se zbog zakonskih izmjena i uvođenja kraćih vinjeta deblokiraju sredstva za cestogradnju iz europskih fondova. Novac je blokiran zbog postupka Europske komisije protiv Slovenije kojim se dokazuje da dosadašnji sustav plaćanja cestarina obespravljuje strane vozače u provozu.

Janša je rekao da je slovenska vlada zakonskim izmjenema i kraćim vinjetama pogriješila jer nije uklonila teškoće zbog sve većeg tranzitnog prometa, a neizravno je opteretila vlastite građane koji će godišnje vinjete sada morati plaćati skuplje nego prije, iako novac za cestogradnju još nije deblokiran. Janša je na konferenciji za novinare u srijedu u Ljubljani rekao da sustav vinjeta koji je lani uvela njegova vlada nije obespravljivao strane vozače, pa ga nije bilo potrebno ni mijenjati.

"Vlada je popustila zbog nekog dopisa iz Bruxellesa, a da nijedan sud nije donio rješenje da su slovenske vinjete diskriminatorne. Da Europska komisija tako postupa prema nekoj drugoj članici, odmah bi nastao cirkus i stvar bi se problematizirala na summitu EU-a", rekao je Janša.

Slovenski mediji navode da Bruxelles unatoč zakonu koji omogućuje uvođenje kraćih vinjeta nije zadovoljan njihovim cijenama jer ih smatra previsokima. Vlada će cijene odrediti uredbom koju treba donijeti do 1. srpnja, no ministar prometa Patrick Vlačič izjavio je da će tjedna vinjeta stajati 15, a mjesečna između 30 i 35 eura. Godišnja vinjeta, kojom se najviše koriste slovenski vozači, bila bi 95 eura, a Janšina joj je vlada lani na početku uvođenja tog sustava odredila cijenu od 55 eura.