c S
Dnevne novosti

Brijuni: završena 3. regionalna konferencija državnih odvjetnika

28.05.2009 08:20 BRIJUNI, 27. svibnja 2009.Hina, Sudionici 3. regionalne konferencije državnih odvjetnika o procesuiranju ratnih zločina, koja je jučer i danas održana na Brijunima, složili su se da je protekle godine nastavljena uspješna suradnja u razmjeni podataka i pravnoj pomoći na predmetima ratnih zločina, ističe DORH u današenjem priopćenju, objavljenom nakon dvodnevne konferencije koja je bila zatvorena za javnost.
Također ističe da je i dalje potrebno jačati pomoć i razmjenu podataka u slučajevima ratnih zločina. Predstavnici izaslanstava sudionika konferencije, kako stoji u priopćenju, raspravljali su o novim pristupima u analizi i praćenju predmeta ratnih zločina te o razvoju baza podataka koje će biti međusobno kompatibilne i omogućavati drugim državnim odvjetništvima pristup, koliko to dopuštaju interesi postupka i zakoni pojedinih zemalja. Primjer takve baze podataka razvilo je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske.

Sudionici konferencije govorili su o ulozi državnih odvjetnika u potpori svjedocima u kaznenim postupcima koji se vode u stranim državama te o ulozi državnih odvjetnika u zaštiti temeljnih ljudskih prava u kaznenim postupcima zbog ratnih zločina. "Opća je ocjena kako je podrška svjedocima preduvjet za uspješno vođenje postupaka u slučajevima u kojima se žrtve i svjedoci nalaze u drugim zemljama te je, uz dosadašnja pozitivna iskustva, treba i dalje unaprjeđivati", navodi se u priopćenju DORH-a.

Dodaje se kako sudionici konferencije drže korisnom uporabu videolinka budući da je to dobar način da se osigura iskaz svjedoka. Razmjena iskustava i dogovori o zajedničkom radu na konferenciji iznimno su korisni te je predloženo da se sljedeće godine održi konferencija radi "uvida u napredak u suradnji te daljnjih dogovora".

Na konferenciji su sudjelovala izaslanstva državnih odvjetništava zemalja regije te glavni haški tužitelj Serge Brammertz, hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović, voditelj izaslanstva Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert, veleposlanik za pitanja ratnih zločina SAD-a Clint Williamson, Elizabeth Howe iz Međunarodne udruge tužitelja (International Association of Prosecutors) te veleposlanica Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj Catharina Maria Trooster.