c S
Dnevne novosti

Matković održala brifing za diplomate glede suradnje s ICTY-em

28.05.2009 08:32 ZAGREB, 27. svibnja 2009.(Hina), Državna tajnica za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Bianca Matković održala je u srijedu brifing za šefove diplomatskih misija zemalja članica Europske unije i NATO-a akreditirane u Hrvatskoj na temu suradnje Hrvatske s Haaškim sudom (ICTY), priopćeno je iz MVPEI-a.
Kako je priopćeno, brifingu je nazočio i ministar pravosuđa Ivan Šimonović. Državna tajnica Matković istaknula je kako hrvatska vlada u potpunosti surađuje s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu, te poručila kako će i dalje ostati ustrajna u tome.

Napomenuvši kako Hrvatska ničim neće ugroziti svoju političku strategiju pristupanja Europskoj uniji, kao glavna koordinatorica za praćenje aktivnosti vezanih uz pregovore s EU-om Matković je istaknula je kako se Hrvatska nalazi u završnoj fazi pregovora te kako usklađivanje zakonodavstva teče planiranim tijekom, kao i ispunjavanje mjerila za zatvaranje pregovaračkih poglavlja sukladno mapi puta Europske komisije, priopćeno je.

Izvjestivši diplomatske predstavnike o sadržaju današnjeg sastanka ministra Jandrokovića s povjerenikom Europske komisije za proširenje Ollijem Rehnom i slovenskim ministrom vanjskih poslova Samuelom Žbogarom, izrazila je uvjerenje kako će uskoro doći do slovenske deblokade hrvatskih pristupnih pregovora, zbog koje je na čekanju otvaranje odnosno zatvaranje 12 poglavlja.

Ministar Šimonović u svojem je obraćanju diplomatskom zboru pojasnio recentna postupanja nadležnih hrvatskih tijela s ciljem pronalaska dokumentacije koju potražuje tužiteljstvo ICTY-a. Također je izvijestio strane diplomate o svojim razgovorima s glavnim haaškim tužiteljem Sergeom Brammertzom prilikom njegova ovotjednog posjeta Hrvatskoj, obrazložio osnovna razmimoilaženja između haaških i hrvatskih stručnjaka u pogledu topničkih dokumenata koji nisu pronađeni i upoznao ih s aktivnostima koje Hrvatska poduzima kako bi ispunila nalog suda vezan uz topničku dokumentaciju, priopćeno je iz MVPEI-a.