c S
Dnevne novosti

Vlada Saboru uputila osam EU zakona

29.05.2009 08:02 ZAGREB, 28. svibnja 2009.Hina, Vlada je s današnje sjednice Saboru uputila još osam prijedloga usklađivanja zakona s europskom pravnom stečevinom, a među njima je i zakon koji će omogućiti da se novčane i uvjetne zatvorske kazne i u praksi zamjenjuju radom za opće dobro.
Ministar pravosuđa Ivan Šimonović objasnio je da takva mogućnost u Zakonu o prekršajima postoji od početka ove godine, a posebnim Zakonom o izvršavanju rada za opće dobro osigurat će se da se ona primjenjuje i u praksi. Brigu o izvršavanju kazne vodit će nadležni prekršajni sud, koji će ugovarati odrađivanje rada za opće dobro, a ministar Šimonović istaknuo je da je riječ i o antikorupcijskoj mjeri, jer korumpirani suci više neće moći dosuđivati sankciju znajući da ju je nemoguće izvršiti.

Izmjenama Zakona o odvjetništvu, o javnom bilježništvu te o vježbenicima u pravosudnim tijelima propisat će se uvjeti za osobe koje obavljaju javnobilježničku praksu i razraditi sustav obrazovanja odvjetničkih i vježbenika u pravosudnim tijelima.

Potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešić izvijestila je o pripremama za protupožarnu sezonu. Naglasila je da se izdvajanja za protupožarnu sezonu neće smanjivati, da u lipnju stižu dva nova kaandera te da će lokalnim vatrogascima već od 1. lipnja pomagati 1000 sezonskih.