c S
Dnevne novosti

Župan Dobroslavić imenovan izvjestiteljem o financijskom okviru EU-a nakon 2020.

30.04.2018 07:25 ZAGREB, 27. travnja 2018. (Hina), Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić  imenovan je u petak u Bruxellesu glavnim izvjestiteljem Europskog odbora regija za mišljenje ”Paket višegodišnjeg financijskog okvira nakon 2020.”. 
Temeljem akta Europske komisije župan Dobroslavić u narednim mjesecima oformit će stručni tim te sastaviti nacrt mišljenja uz savjetovanje s dionicima te nakon toga predložiti usvajanje dokumenta na plenarnoj sjednici Europskog odbora regija u prosincu 2018. godine, objavila je u petak Dubrovačko-neretvanska županija. Uz godišnji proračun, EU postavlja višegodišnji proračun na razdoblje od najmanje pet godina.

U sljedećih šest mjeseci Europski odbor regija kao savjetodavna institucija treba izraditi mišljenje o sljedećem višegodišnjem proračunu koji bi trebao financirati nove prioritete te nadoknaditi manjak u proračunu nakon odlaska Ujedinjenog Kraljevstva.

Predsjednik Europske Komisije Jean Claude Junker predstavit će prijedlog Komisije o Paketu višegodišnjeg financijskog okvira EU nakon 2020. godine 2. svibnja u Bruxellesu.

Očekuje se započinjanje pregovora između Parlamenta, Komisije i Vijeća kako bi se postigao sporazum o proračunu prije Europskih izbora 2019. godine.Trenutni Višegodišnji financijski okvir EU koji pokriva razdoblje 2014.-2020. Iznosi 963,5 milijardi eura.

Dobroslavić je za izvjestitelja izabran na sastanku Povjerenstva Europskog odbora regija za politiku i teritorijalne koheziju (COTER),  a glavni izvjestitelj već je bio 2015. godine na temu potrebe za boljim pravnim okvirom u prekograničnoj suradnji.

Europski odbor regija savjetodavno je tijelo EU-a koje čine izabrani lokalni i regionalni predstavnici iz svih 28 država članica. Oni u Odboru regija iznose svoje mišljenje o zakonodavstvu EU-a koje izravno utječe na regije i gradove.