c S
Dnevne novosti

HDS Rezolucijom protiv tendencije kršenja autorskih prava

29.05.2009 08:21 ZAGREB, 28. svibnja 2009.(Hina), Hrvatsko društvo skladatelja (HDS) izglasalo na svojoj Skupštini Rezoluciju kojom se ukazuje na tendencije podcjenjivanja vrijednosti glazbe i kršenja autorskih prava u Hrvatskoj, i u kojoj se istovremeno poziva svu hrvatsku javnost, kao i sva tijela vlasti, da podupru kulturno stvaralaštvo i intelektualni rad, priopćeno je danas iz HDS-a.
Rezolucija je jednoglasno usvojena na redovitoj godišnjoj Skupštini HDS-a, održanoj 23. svibnja, a okupljeni skladatelji, kako se navodi, pokazali su poseban interes prema događajima vezanim uz Akcijski plan za turizam i njegovim štetnim učincima na život i rad skladatelja.

"Naime, premda je sada svima sasvim jasno da su glazbena djela i autorska prava na tim djelima privatno vlasništvo skladatelja, takav potez hrvatske Vlade ipak se negativno odrazio na sustav kolektivnog ostvarivanja prava. Uslijed recesije u prvom tromjesečju 2009. zabilježen pad naplate od 13 posto u odnosu na isto razdoblje 2008., a Akcijskim planom učinjena je i dodatna šteta nositeljima autorskih prava koja još nije u potpunosti sagledana, no procijenjeno je da se do kraja godine može očekivati još veći pad prihoda", stoji u priopćenju.

U Rezoluciji HDS-a navodi se, uz ostalo, da skladatelji "pružaju punu javnu podršku" Službi ZAMP-a (Zaštita autorskih muzičkih prava) putem koje, kako se ističe, skladatelji štite i ostvaruju svoja prava.

"Hrvatski skladatelji isključivo putem službe ZAMP mogu ostvariti naknade od javnog priopćavanja svojih djela u zemlji i svijetu, i tako od svoga rada ostvariti prihod. Isto tako, korisnici glazbenih djela u našoj zemlji jedino uz odobrenje službe ZAMP mogu u svom poslovanju legalno koristiti glazbena djela iz cjelokupna svjetskog repertoara", naglašava se u Rezoluciji i poziva hrvatsku javnost i tijela vlasti da podupru kulturno stvaralaštvo i intelektualni rad.