c S
Dnevne novosti

Cyber policajcima protiv internetskog kriminala

29.05.2009 12:48 ZAGREB, 29. svibnja 2009.(Hina), Krađe identiteta i brojeva kreditnih kartica te međusobna internetska komunikacija kriminalnih skupina s kripto-zaštitom najčešće su i sve raširenije kriminalne aktivnosti na internetu u čijem bi suzbijanju važnu ulogu trebali imati za to posebno osposobljeni policajci, a s tom je svrhom MUP u suradnji s Hrvatskom akademskom istraživačkom mrežom CARNetom proteklih desetak dana organizirao radionicu mrežne forenzike za svoje djelatnike.
Prva takva radionica održana je 2004., no zbog promjena i napretka svjetske tehnologije i internetskog servisa pokazalo se potrebno obnoviti znanje te, u skladu s tim, obrađivati teme koje su zanimljive policajcima i potrebne za njihov učinkovit rad, objasnio je pomoćnik ravnatelja CARNeta i voditelja Nacionalnog središta za računalnu sigurnost (CERT) Darko Perhoć.

Rekao je da su kroz 21 praktičnu vježbu na radionicama, koje su trajale po tjedan dana, polaznici teoretski i praktično usavršavali kako pronaći potrebne podatke. "Same radionice mnogo će im pomoći u operativnom radu te ih direktno usmjeravati u pronalaženje adekvatnih podataka", ustvrdio je Perhoć.

Govoreći o globalizaciji internetskih servisa, istaknuo je kako internet sve više služi za mnoge kriminalne radnje i teroristička djela, pri čemu je vrlo teško povući granicu koja određuje razinu zloporabe internetskih sadržaja.

Nacionalni CERT osnovan je 2008. na temelju Zakona o informacijskoj sigurnosti kao nacionalno tijelo za prevenciju i zaštitu od računalnih ugroza sigurnosti javnih informacijskih sustava u Hrvatskoj. Ustrojen je kao zasebna organizacijska jedinica unutar Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNeta, a radionice su među prvim njegovim operativnim zadaćama.