c S
Dnevne novosti

HND i SNH upozoravaju na krizu medija i traže političku potporu za rješavanje problema

29.05.2009 13:08 ZAGREB, 29. svibnja 2009.(Hina), Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) predložili su danas saborskim odborima za informiranje, informatizaciju i medije te za ljudska prava i prava nacionalnih manjina da do sredine srpnja održe tematske sjednice na kojima bi se raspravljalo o profesionalnoj i ekonomskoj krizi hrvatskih medija koja, po mišljenju novinarske strukovne udruge i sindikata, prijeti slabljenju demokracije i pluralizma te jačanju korupcije u zemlji.
Iz HND-a i SNH-a podsjećaju da novinarska udruga već dulje upozorava na pad profesionalizma u medijima te političke i gospodarske pritiske koji pogoduju rastu cenzure i ugrožavaju slobodu govora. U neraskidivoj vezi s tim veliki su problem i sve nesigurniji radni uvjeti novinara, koji izravno vode u autocenzuru, navodi se u dopisu poslanom predsjednicima dvaju saborskih odbora Nenadu Staziću i Furiju Radinu.

"Smatramo da su hrvatski mediji i cijela zemlja na značajnoj prekretnici. Slijedom toga i novinarima je potrebna potpora politike u smislu stvaranja okvira za uspostavu stvarnoga medijskog i društvenog pluralizma. Istovremeno, vlasnici medija trebaju shvatiti da su odgovorni za kvalitetno novinarstvo, a ne samo za stjecanje profita, te da trebaju surađivati s novinarskim udrugama", stoji u dopisu.

HND i SNH upozoravaju da nakladnici ne poštuju mnoge članke Zakona o medijima, osnovnoga medijskog zakona, te da se ne poštuje ni zakonska obveza donošenja statuta medija (redakcija) koja se odnosi na njihovu samoregulaciju, a kojom bi se, kako ističu, novinarima, među ostalim, omogućilo da aktivno sudjeluju u izboru glavnih urednika.

Usporedno s time, SNH ističe da mu je potrebna potpora u pregovorima o kolektivnom ugovoru za novinare na nacionalnoj razini, koji su već dugo u slijepoj ulici zbog pet neriješenih pitanja koje smatra bitnim uvjetima za rad novinara. Ako se ta pitanja ne riješe do 1. listopada ove godine, SNH je na nedavno održanoj skupštini odlučio da će pozvati svoje članstvo na tajno očitovanje o općemu novinarskom štrajku, upozoravaju HND i SNH.

"Naglašavamo da bilo koji oblik političke potpore koju tražimo mora voditi računa o zaštiti novinarske i uredničke neovisnosti, profesionalnih standarda i kvalitete medija kako bi oni mogli ostvarivati svoju svrhu da - osim zabave - informiraju, poučavaju i potiču javnost, te da nadziru one koji imaju moć u društvu", zaključuje se na kraju dopisa koji su čelnici SNH-a i HND-a Gabrijela Galić i Zdenko Duka poslali i Udruzi novinskih izdavača (UNI), Hrvatskoj udruzi radija i novina (HURIN) te pučkom pravobranitelju.