c S
Dnevne novosti

Europski tjedan u Sisku znaku korištenja novca iz EU fondova

08.05.2018 07:30 SISAK, 7. svibnja 2018. (Hina),  Izložbenim prostorom županijskih ustanova, udruga i zajednica u sisačkom središtu, pod nazivom "Sisačko-moslavačka županija u srcu Europe", u toj je županiji u ponedjeljak počelo obilježavanje Europskog tjedna.

Tom su se prigodom predstavile županijska Turistička zajednica, Interpretacijski centar baštine Banovine, novljanski poduzetnički inkubator PISMO kao buduće središte gaming industrije, Razvojna agencija SIMORA, županijska Zajednica proizvođača, Opća bolnica "Dr Ivo Pedišić" i drugi. Predsjednik Županijskog savjeta za europske integracije Alen Đozić, upoznao je nazočne s brojnim manifestacijama koje će se ovoga tjedna održati na području Sisačko-moslavačke županije. 

Spomenuo je predstavljanje prigodne bojanke u Glini, Sisački sajam cvijeća, radionicu vezenja u Viduševcu te brojne izložbe i radionice o korištenju sredstava iz EU fondova u Glini, Hrvatskoj Kostajnici, Hrvatskoj Dubici i Jasenovcu, te obilazak bivše vojarne u Sisku koja će postati kulturno-obrazovni centar.  

Na otvorenju manifestacije župan Ivo Žinić istaknuo je uspješno korištenje sredstava iz EU fondova u protekle tri godine, po čemu je županija 2016. bila vodeća, a i sada je među tri najuspješnije u Hrvatskoj. Županijski upravni odjeli i SIMORA u posljednje su dvije godine, kako je rekao, pripremili oko 300 projekata u vrijednosti 700 milijuna kuna. Neki od njih se već ostvaruju, a neki su u postupku kandidature. 

Od većih projekata župan je naveo izgradnju središnjeg paviljona Opće bolnice, energetsku obnovu osnovnih i srednjih škola, projekt "Baština Zrinskih budućnost Banovine", akciju "Kupujmo lokalno" i druge. Izrazio je uvjerenje kako će se ostvarenjem tih i sličnih projekata otvoriti i nove mogućnosti zapošljavanja mladih, kako bi se usporio njihov odlazak u inozemstvo.