c S
Dnevne novosti

Split: Sporazum o suradnji splitskog Sveučilišta i Instituta forenzike "Henry Lee"

01.06.2009 08:15 SPLIT, 31. svibnja 2009.(Hina), Rektor Sveučilišta u Splitu Ivan Pavić i Henry C. Lee - voditelj Instituta forenzičkih znanosti "Henry Lee" pri Američkom sveučilištu New Haven danas su u Splitu u nazočnosti ministra znanosti, obrazovanja i sporta Dragana Primorca potpisali Sporazum o suradnji ovih dvaju visokoškolskih ustanova.
Sporazum splitskog Sveučilišta i Instituta forenzike "Henry Lee", kako je rečeno, predviđa obrazovnu i znanstvenu suradnju, razmjenu studenata, nastavnika, znanstvenih djelatnika, literature i informacija, te razmjenu znanstvene i stručne literature i organiziranje zajedničkih skupova.

Ovaj Sporazum potpisan je tjedan dana nakon što je ministar Primorac vodstvu splitskog Sveučilišta predao dopusnicu kojom se toj visokoškolskoj ustanovi odobrava pokretanje studija forenzike u akademskoj 2009./2010. godini. Nakon potpisivanja Sporazuma Henry Lee je izjavio kako je nastavni plan studiranja forenzike koji je predviđen na splitskom Sveučilištu, "najnapredniji plan koji sam ikada vidio".

Pojasnio je da se taj program bazira na tri najvažnija forenzička područja: istraživanje mjesta počinjenog zločina, forenzička kemija i molekularna biologija koji su temelj za forenzičko rješavanje zločina, te nacionalna sigurnost kao smjer u rješavanju međunarodnih zločina."Cijeli svijet ima globalni problem droge, krijumčarenja oružja, trgovine ljudima - UN istražuje 250 tisuća slučajeva trgovine djecom i ženama. Imamo i globalni problem pranja novca i sve to skupa povezano je s političkom situacijom", rekao je Lee. "Zbog toga je forenzika sve važnija" dodao je on.

Po Leeovom tumačenju danas se većina zločinačkih slučajeva rješava kroz svjedočenja, ali pri tomu se treba naučiti prepoznati koji svjedoci govore istinu. Svi budući kriminalno-zločinački slučajevi moraju biti riješeni na bazi forenzičkih dokaza, ustvrdio je Lee. On je pozitivnim ocijenio što je Hrvatska usmjerena na razvitak obrazovanja. "Obrazovanje je ključna stvar za bilo koju zemlju", naglasio je Lee. Rekao je kako će biti angažiran na studijskom programu forenzike na Splitskom Sveučilištu, te da će na taj način doprinositi razvoju globalnog sustava edukacije o forenzici.

Ministar Primorac je rekao kako danas potpisani sporazum podiže kredibilitet splitskog Sveučilišta, jer je ono jedino Sveučilište u Europi koje je uspostavilo izravnu suradnju sa Institutom forenzike "Henry Lee", za čijeg utemeljitelja i voditelja Henrya Leeja je ministar istaknuo da je vodeći forenzičar u svijetu. Stručnjaci forenzičari obrazovani u Splitu, tvrdi Primorac, bit će osposobljeni jednako kao i stručnjaci koji su angažirani u FBI-ju ili Američkoj vojsci."Forenzičar Henry Lee je preusmjerio američku povijest, jer ne postoji niti jedan forenzički slučaj u Americi a da u njemu nije sudjelovao Lee", rekao je Primorac.

Dodao je kako je Lee, između ostalog, bio angažiran na rasvjetljavanju ubojstva Johna Kenedya, te na istraživanju ubojstva Vincenta Fostera za što je bio optužen i bivši Američki predsjednik Bill Clinton ali su ga rezultati Leeove istrage oslobodili krivnje. Primorac je također rekao da je Lee prošle godine dao golem doprinos u rasvjetljavanju čak 17 kriminalno-zločinačkih slučajeva u Americi koji su stariji od 30 godina.

Ministar Primorac je posebice istaknuo ulogu Henrya Leea u širenju istine o Hrvatskom Domovinskom ratu jer je prvi u Američkom kongresu svjedočio o istini o Domovinskom ratu u Hrvatskoj.

Najavljeno je da će Lee sutra u splitskom hotelu Le Meridien Lav otvoriti šesti međunarodni kongres forenzičke znanosti na kojem će tijekom pet dana, po riječima ministra Primorca, sudjelovati vodeći svjetski stručnjaci.