c S
Dnevne novosti

Država nudi na prodaju hotel Hrvatska a u zakup nekretnine na otoku Smokvici

15.05.2018 07:05 ZAGREB, 14. svibnja 2018. (Hina), Ministarstvo državne imovine do 20. lipnja provodi javni poziv za prodaju hotela Hrvatska u Baškoj Vodi te za zakupe nekretnina na otoku Smokvica, turističkog naselja Perna s hotelom Komodor i kampom Orebić i kampa Uvala Slana s apart hotelom Club Vala u Selcu, a ukupno za njih traži nešto malo iznad 56 milijuna kuna.

Javni poziv za prodaju i zakup tih državnih nekretnina objavljen je na web stranicama Ministarstva državne imovine i CERP-a te u dnevnom tisku, a otvoren je i za domaće i za strane zainteresirane kupce/zakupce.Hotel Hrvatska u Baškoj Vodi na Makarskoj rivijeri u javnom se pozivu nudi po početnoj cijeni od gotovo 44 milijuna kuna.

Riječ je o hotelu u blizini mora i bivšoj vojnoj nekretnini, kategoriziranoj s dvije zvjezdice, koja je u funkciji i sezonski prima goste. Od zainteresiranih, koji mogu i pogledati nekretninu u određeno vrijeme, uz ostalo se očekuje i jamčevima od 2,1 milijun kuna.

Za zakup nekretnina na otoku Smokvici u Šibensko-kninskoj županiji, koje su prošle godine vraćene u državno okrilje nakon što ih je godinama koristila obitelj Todorić, početno se traži gotovo 5 milijuna kuna godišnje. Za ozbiljnost ponude traži se i jamčevina od 245,5 tisuća kuna, a u javnom pozivu uz ostalo je naznačeno da se na otoku ne smije ništa više graditi, kao i da će zakupac nekretnine koristiti isključivo za vlastite potrebe i/ili za obavljanje ugostiteljsko-turističke djelatnosti.

I zakup kampa Uvala Slana s apart hotelom Club Vala u Selcu na Crikveničkoj rivijeri nudi se na pet godina, počevši od 1. studenoga ove godine, uz početnu cijenu od 943 tisuće kuna godišnje te uz jamčevinu od 94,3 tisuće kuna. Ukupna površina kampa s apart hotelom iznosi 30 tisuća metara četvornih, a hotel Club Vala ima 12 apartmana i tri sobe, u kategoriji četiri zvjezdice.

Turističko naselje Perna s hotelom Komodor i kampom Orebić na Pelješcu u zakup se nudi također na pet godina, počevši od studenoga ove godine, s početnom cijenom nešto malo višom od 8 milijuna kuna godišnje i traženom jamčevinom od 402 tisuće kuna.

U pozivu za taj zakup navodi se uz ostalo da inventar zatečen u objektima turističkog naselja nije vlasništvo RH i nije predmet poziva, kao i da pomorsko dobro nije predmet zakupa te je pitanje koncesije na pomorskom dobru potrebno riješiti s jedinicom lokalne samouprave.

Sve nekretnine, osim onih na otoku Smokvici, u zadnjih 20-ak godina nekoliko su puta bile u postupku prodaje i kao pojedinačni objekti i kao skupni (naselje), no bez uspjeha.