c S
Dnevne novosti

Od 1. lipnja trgovine rade i nedjeljom

01.06.2009 08:48 ZAGREB, 30. svibnja 2009.(Hina), Od ponedjeljka, 1. lipnja trgovci ulaze u sezonski režim rada, te će sve prodavaonice u Hrvatskoj moći raditi i nedjeljom od 7 do 14 sati.
Predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske, koji se tijekom višegodišnje javne rasprave o Zakonu o trgovini žestoko protivio radu nedjeljom, Dragica Mišeljić izjavila je Hini kako nije veliki optimist, jer je dosadašnja praksa pokazala da radnici koji su radili nedjelje nisu za to bili plaćeni, niti su dobivali slobodan dan tijekom tjedna. Očekujem da poslodavci konačno promijene odnos prema radnicima i zaradi, a mi kao sindikat pažljivo ćemo pratiti što se događa, poručila je Mišeljić.

Dio Zakona o trgovini koji uređuje rad trgovina nedjeljom i blagdanima, stupio je na snagu 1. siječnja ove godine. Prema njemu, od 1. lipnja do 1. listopada te u tijeku prosinca sve prodavaonice mogu raditi nedjeljom od 7 do 14 sati, a iznimno svaki dan od 0 do 24 sata mogu raditi benzinske postaje, prodavaonice na graničnim prijelazima, autoodmorištima, kolodvorima, zračnim lukama, pristaništima i slično. Tijekom cijele godine nedjeljom od 7 do 14 sati mogu raditi vlasnici štandova i klupa za prodaju cvijeća i svijeća izvan tržnica, kiosci, pekarnice i slično.

Isto tako mogu raditi i prodajni objekti u sklopu bolnica, hotela, toplica i sličnih institucija. Zakon o trgovini na snagu je stupio 2. kolovoza prošle godine, no zbog najava poslodavaca kako bi naglo ukidanje rada nedjeljom moglo uzrokovati otpuštanja velikog broja radnika, odgođena je primjena dijela zakona kako bi poslodavci imali vremena prilagoditi svoje poslovanje novim uvjetima.

O Zakonu o trgovini raspravljalo se više od 11 godina, a posljednji usklađeni prijedlog sindikata, poslodavaca i Vlade, godinu i pol je čekao da uđe u saborsku proceduru. Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, rekao je kako se pribojava da će se radom nedjeljom ponovo otvoriti i pitanje rada na crno. U vremenu smanjene potrošnje, kada ljudi ionako manje kupuju, nelogično je otvarati trgovine nedjeljom, mišljenja je Sever.