c S
Dnevne novosti

Ustavni sud RH naložio emitiranje plaćenih spotova HDZ-ove koalicije

01.06.2009 08:41 ZAGREB, 29. svibnja 2009.(Hina), Ustavni sud Republike Hrvatske, u obavijesti koju je danas dostavio javnim glasilima, naložio je osječkoj Televiziji Slavonije i Baranje da 29. svibnja emitira promidžbene izborne spotove HDZ-ove kolacije (HDZ, HSP, HSU, HSS, HSLS).
"TV Slavonije i Baranje dužna je dana 29. svibnja emitirati spotove Podrška Otta Farkaša, Podrška Ivana Poplašena i Podrška fra Ante Kukavice", piše u nalogu Ustavnoga suda, Ističe se i da je TV Slavonije i Baranje dužna emitirati navedene spotove neposredno prije Vijesti u 20,10 sati te neposredno prije i nakon emisije "Tema dana".

"Ostala ugovorena emitiranja navedenih spotova dužna je emitirati 29. svibnja do 24,00 sati i to svaki pojedini spot po četiri puta," navodi se u nalogu što ga je potpisala predsjednica Ustavnog suda RH Jasna Omejec.

Nakon što je pregledao promidžbene spotove Ustavni sud RH je utvrdio kako sadržaj triju spotova ne daje razloga za sumnju TV Slavonije i Baranje, koja nije emitirala spotove, ocjenivši ih da su "izrađeni tako da stvaraju dojam dvojbenog sadržaja i značenja" te da zbog tog "mogu uznemiriti javnost".

Zbog odbijanja osječke Televizije Slavonije i Baranje da emitira navedene promidžbene spotove - Županijski odbor Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Osječko-baranjske županije podnio je danas u ime koalicijskih stranaka HDZ-HSP-HSU-HSS-HSLS Ustavnom sudu RH zahtjev za nadzor - emitiranje programa televizije Slavonije i Baranje.

U zahtjevu Ustavnom sudu Osječko-baranjski HDZ u ime koalicije stranaka HDZ-HSP-HSU-HSS-HSLS ističe kako su promidžbeni izborni spotovi "zakonito naručeni i plaćeni Televiziji Slavonije i Baranje d.o.o.".