c S
Dnevne novosti

Međunarodni skup HOK o mirenju kao obliku rješavanja sporova

01.06.2009 10:48 ZAGREB, 1. lipnja 2009.(Hina), U organizaciji Hrvatske odvjetničke komore (HOK) započela je danas Međunarodna konferencija Pregovaranje i medijacija: "prijetnja ili poslovna prilika za odvjetnike" a s namjerom jačanja procesa mirenja među strankama prije početaka sudskog spora.
Želimo ukazati zakonodavnim tijelima Republike Hrvatske da se pregovaranje prije utuženja mora ugraditi u predstojeće izmjene Zakona o parničnom postupku a s druge strane ukazati odvjetnicima njihov interes u pregovaranju, a ne vođenju dugotrajnih postupaka, rekao je novinarima Branimir Tuškan iz HOK-a prije početka konferencije.

Naglasio je da će sudionici konferencije, uz domaće stručnjake biti i ugledni pravnici i odvjetnici iz SAD-a i Europe koji će ukazati gdje je njihov interes u mirenju. Istaknuo je da je u mirenju interes i Republike Hrvatske koja želi smanjiti priliv novih predmeta na sudove razvojem sustavom mirenja.

Tuškan je dodao da su zadnje promjene Zakona o kaznenom postupku ograničile broj izmiretelja samo na suce. To je pokazalo loš rezultat pa je ove godine 20 posto slučajeva mirenja provedeno na sudovima nego proteklih godine, dodao je. Naglasio je da će zaključci skupa biti proslijeđeni svim zakonodavnim tijelima u Republici Hrvatskoj te da je HOK već napravio novi Zakon o mirenju koji je usklađen s pravnom stečevinom Europske unije.

Predsjednik HOK-a Leo Andreis naglasio je i da odvjetnicima u Hrvatskoj u interesu mirenje a ne vođenje dugotrajnih postupaka. U javnosti se stvorio dojam da odvjetnici namjerno otežu sa sporovima kako bi što više zaradili, ocijenio je dodavši da je odvjetnicima u interesu da stranci vode postupak što brže i jednostavnije.