c S
Dnevne novosti

Hrvatsko-francuski pravni skup "Alternativno rješavanje sporova"

01.06.2009 11:48 ZAGREB, 1. lipnja 2009.(Hina), Sa hrvatsko-francuskog pravnog skupa "Alternativno rješavanje sporova", koji se danas održava na zagrebačkom Sveučilištu, predstavnicima hrvatskog pravnog sustava, građanima i gospodarstvenicima upućen je poziv da koriste alternativne načine rješavanja sporova, kao mehanizme jačanja učinkovitosti cjelovitog sustava.
Ministar pravosuđa Ivan Šimonović rekao je kako je takav skup iznimno važan u vrijeme kada njegovo ministarstvo intenzivno radi na strategiji reforme pravosuđa, u okviru koje je donesena i strategija razvoja alternativnih načina rješavanja. Alternativnim načinima rješavanja sporova omogućavaju se pristupi koji zbog brzine, neformalnosti postupka, te manjih troškova mogu biti prikladniji od sudskih postupaka, rekao je Šimonović dodajući da, što se više predmeta riješi izvan sudskog postupka, više se rasterećuju sudovi.

Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec rekla je kako hrvatski pravni poredak teško opterećuje velik broj sudskih postupaka. Od ukupnog broja predmeta dosad zaprimljenih na Ustavnom sudu, a njih je gotovo 39.000, 32.500 su ustavne tužbe protiv pojedinačnih presuda redovnih i specijaliziranih sudova. Sa zaostatkom većim od 8.000 neriješenih predmeta i trendom stalnog povećanja godišnjeg priljeva, koji će u 2009. godini prijeći 6.000, te funkcionalnim kapacitetom Ustavnog suda, čija gornja granica teško prelazi 5.000 riješenih predmeta godišnje, hrvatsko ustavno sudovanje samo je odraz problema vezanih uz način rješavanja sporova među građanima i drugim pravnim subjektima, rekla je Omejec.

Predsjednik Upravnog suda Ivica Kujundžić naglasio je kako u sklopu novog Zakona o upravno sudskom postupku predviđeno alternativno rješavanje sudskih sporova i to u vidu sudske nagodbe i sudskog izmiritelja.

Osvrćući se na stanje u rješavanju upravnih predmeta, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Upravu Antun Palarić, rekao je kako je ono u državnoj upravi puno bolje nego što se misli. Po njegovim riječima, od 6,5 milijuna upravnih postupaka u prvom stupnju, neriješeno je samo devet posto godišnjeg priljeva.

Počasni rektor i predstavnik predsjednika Sveučilišta Pantheon-Assas (Paris II) Serge Guinchard izrazio je uvjerenje kako će i francuski stručnjaci od hrvatskih naučiti kako riješiti neke važne pravne probleme.

Skup se održava pod pokroviteljstvom ministra pravosuđa Ivana Šimonovića i predsjednice Ustavnog suda Jasne Omejec, a organizatori su Sveučilište u Zagrebu, Društveno veleučilište u Zagrebu i Sveučilište Pantheon-Assas (Pariz II).