c S
Dnevne novosti

Europarlamentarci Picula i Lins pozvali na reforme i približavanje Balkana EU-u

28.05.2018 07:25 MOSTAR, 26. svibnja 2018. (Hina), Sudjelujući na međunarodnoj konferenciji u organizaciji Paneuropske unije u Orašju hrvatski i njemački europarlamentarci Tonino Picula i Norbert Lins ohrabrili su zemlje jugoistoka Europe da napreduju prema članstvu u Europskoj uniji i istodobno upozorili kako unutar EU-a postoje različita stajališta o proširenju.
Kako je u subotu priopćeno iz Paneuropske unije, eurozastupnik Lins je govoreći na konferenciji "Europski proces proširenja i prekogranična suradnja kao instrument europskih integracija" poručio da je 'Europska unija najpouzdaniji partner zemalja jugoistočne Europe i da takva treba ostati'. Zastupnik Lins i Picula su podsjetili da je na Summitu EU – zapadni Balkan u Sofiji potvrđena spremnost EU-a da nastavi raditi na europskoj perspektivi zapadnog Balkana. 

Picula je izrazio žaljenje što Bosna i Hercegovina i 20 godina nakon rata ne pronalazi zajednička rješenja i konsenzus za mnoge probleme.

Uz poziv na provođenje reformi, Picula je upozorio kako unutar EU-a postoje razlike u stajalištima u proširenju. Istaknuo je kako francuski predsjednik Emmanuel Macron u nedavnom govoru u Europskom parlamentu niti jednom nije spomenuo proširenje, što je isprovociralo reakciju predsjednika Europske komisije Jean-Claude Juncker koji ga je izravno i pitao što mislio proširenju.

"Macron je rekao da je svakako za taj proces, ali da on treba pričekati dok se ne riješe bitni unutarnji problemi same Unije. To nije nevažno, ali isto nije nevažno što je sam Juncker promijenio stavove vezane za proširenje, jer je u svom nastupnom govoru baš pred zastupnicima Europskom parlamenta kazao kako proširenja neće biti u idućih pet godina“, istaknuo je Picula.

Pojasnio je i kako europski proračun za razdoblje od 2022. do 2027. nije predvidio stavku vezanu za proširenje. Predsjednik Međunarodne paneuropske unije Alain Terrenoire rekao je u Orašju kako bi na sjednicama Europskog vijeća trebali sudjelovati i predstavnici zemalja koje aspiriraju članstvu u Europskoj uniji. 

"Zemlje prostora jugoistočne Europe koje nisu ušle u EU ne treba gledati kao crnu rupu, nego kao zajednicu zemalja čije bi se vlasti trebale više uključiti na različite sastanke EU vezane za geopolitička pitanja. Moramo naći novi put kako bi novi kandidati znali da su željeni u Europi“, rekao je Terrenoire. Međunarodna Paneuropska unija najstariji je pokret za ujedinjenje Europe.