c S
Dnevne novosti

Plenković primio predsjednika Parlamentarne skupštine VE

04.06.2018 07:35 ZAGREB, 1. lipnja 2018. (Hina), Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je u petak predsjednika Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Michelea Nicolettija te mu predstavio hrvatske prioritete šestomjesečnog predsjedanja VE-om i dodao da će Hrvatska nastojati pridonijeti prevladavanju teškoća s kojima se organizacija trenutačno suočava, priopćeno je iz vlade.
Nicoletti boravi u Zagrebu u povodu održavanja Stalnog odbora Parlamentarne skupštine Vijeća Europe u Hrvatskome saboru, u okviru hrvatskog predsjedanja Odborom ministara Vijeća Europe koje je Zagreb preuzeo 18. svibnja od Danske na sljedećih šest mjeseci.

Predsjednik vlade izrazio je zadovoljstvo prvim hrvatskim šestomjesečnim predsjedanjem  te je predstavio četiri prioriteta hrvatskog predsjedanja: borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, učinkovitu zaštitu prava nacionalnih manjina i osjetljivih društvenih skupina, osnaživanje lokalne i područne samouprave te zaštitu i promicanje kulturne baštine.  

Nicoletti je pohvalio odličnu organizaciji sastanaka Parlamentarne skupštine u Zagrebu i naglasio da Hrvatska preuzima predsjedanje u turbulentnom vremenu s mnogim izazovima pred Vijećem, naglasivši kako je Vijeće Europe uvijek bilo ključna organizacija za određivanje normi na polju ljudskih prava, demokracije i vladavine prava diljem Europe.

Plenković je istaknuo da će Hrvatska, kao predsjedavateljica, nastojati poticati dijalog i pridonijeti prevladavanju teškoća s kojima se organizacija trenutačno suočava, dodaje se u priopćenju.   Vijeće Europe koje je osnovano 1949., najstarija je europska organizacija i ima sjedište u Strasbourgu.

Glavni su joj ciljevi jačanje demokracije, zaštite ljudskih prava i vladavine prava na europskom kontinentu.Vijeće Europe ima 47 država članica, a Hrvatska je punopravna članica od 6. studenog 1996. godine. Od svibnja do studenog ove godine, Hrvatska prvi put predsjeda Odborom ministara Vijeća Europe.