c S
Dnevne novosti

Rice: Izvrsna suradnja Hrvatske i SAD-a u Vijeću sigurnosti UN

02.06.2009 09:03 WASHINGTON, 1. lipnja 2009.Hina, Sjedinjene Države i Hrvatska izvrsno surađuju u Vijeću sigurnosti UN-a, a američka vlada visoko cijeni partnerstvo s Hrvatskom u NATO-u i UN-u i očekuje daljnje jačanje bilateralnih odnosa dviju zemalja, izjavila je u ponedjeljak američka veleposlanica pri UN-u Susan Rice nakon razgovora s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom u New Yorku.
"Sa zadovoljstvom sam zahvalila premijeru na izvrsnom partnerstvu i suradnji koje SAD i Hrvatska imaju ovdje u UN-u, posebno u Vijeću sigurnosti, gdje zajednički radimo na širokom spektru hitnih pitanja vezanih uz međunarodni mir i sigurnost", izjavila je Rice nakon sastanka održanog u Stalnoj misiji RH pri UN-u.

Ona je istaknula novu dimenziju odnosa SAD-a i Hrvatske kao saveznica unutar NATO-a, i naglasila kako američka vlada "visoko cijeni partnerstvo s Hrvatskom u NATO-u i UN-u, te očekuje dodatno jačanje već ionako jako dobrih i snažnih bilateralnih odnosa s Hrvatskom".

Premijer Sanader istaknuo je vrlo dobru suradnju RH i SAD u Vijeću sigurnosti UN te kazao kako su razgovarali o pitanjima s kojim se Vijeće upravo bavi, poput Sjeverne Koreje, Irana i Bliskog istoka. Sanader ja također kazao kako je Susan Rice, koja je članica kabineta američkog predsjednika Baracka Obame, izvijestio o pregovorima Hrvatske s EU i razgovoru koji je u ponedjeljak vodio s povjerenikom EU za proširenje Olli Rehnom.

U razgovoru je, kako je kazao, iznio i hrvatska stajališta o stanju u BiH i regiji. Veleposlanica Rice posebno je istaknula da "Hrvatska ima stožernu ulogu za mir i stabilnost u regiji jugoistočne Europe, što se pokazuje i regionalno i međunarodno u kontekstu UN-a".

Hrvatski premijer u srijedu će se u New Yorku sastati s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom, s kojim će razgovarati o doprinosu Hrvatske radu Vijeća sigurnosti UN-a, reformi UN-a i drugim pitanjima.