c S
Dnevne novosti

Vrhovni sud odbio presuditi oko pobačaja u Sjevernoj Irskoj

08.06.2018 07:07 LONDON, 7. lipnja 2018. (Hina/AFP), Britanski Vrhovni sud, najviše pravosudno tijelo u Ujeidnjenom Kraljevstvu, odbio se u četvrtak izjasniti o zakonitosti gotovo potpune zabrane pobačaja u Sjevernoj Irskoj, navodeći proceduralne razloge. 
Komisija za ljudska prava Sjeverne Irske zatražila je od pravosuđa da kaže je li zabrana pobačaja u slučaju silovanja, incesta ili teške malformacije fetusa u skladu s Europskom konvencijom o ljudskim pravima, no većina sudaca ocijenila je kako nije ovlaštena za "pokretanje postupka te prirode". 

Većina sudaca je međutim ocijenila da bi Komisija za ljudska prava Sjeverne Irske, kada bi mogla donositi takve odluke, presudila da sjevernoirsko zakonodavstvo "nije u skladu" s Europskom konvencijom o ljudskim pravima u slučaju silovanja, incesta ili smrtonosne anomalije fetusa, no ne u slučaju teške anomalije. 

Sjevernoirsko zakonodavstvo jedno je od najrestriktivnijih u Europi jer kriminalizira pobačaj čak i u slučaju silovanja, incesta ili teške malformacije fetusa. U susjednoj Republici Irskoj birači su se nedavno masovno izjasnili u korist liberalizacije pobačaja.

Ta je odluka oživjela zahtjeve o liberalizaciji pobačaja i u Sjevernoj Irskoj, jednoj od četiriju država Ujedinjenog Kraljevstva koja ima snažnu kršćansku tradiciju.Suprotno ostatku Ujedinjenog Kraljevstva gdje je dopušten od 1967., pobačaj je ondje ilegalan, osim u slučaju da trudnoća prijeti majčinu životu. Prekršiteljicama prijeti kazna doživotnog zatvora, u skladu sa zakonom iz 1861.