c S
Dnevne novosti

Hrvatski sabor sutra nastavlja 11. sjednicu

02.06.2009 11:53 ZAGREB, 2. lipnja 2009.(Hina), Nakon jednotjedne stanke zbog drugog kruga lokalnih izbora, Hrvatski sabor sutra će nastaviti 11. sjednicu, i to raspravom o Prijedlogu zakona o probaciji kojim se, u skladu s propisima EU, predviđa da lakši prijestupnici mogu zatvorsku kaznu odrađivati kroz mjere režima nadzirane slobode.
Predloženi zakon, o kojemu će zastupnici raspravljati u prvom čitanju, usklađen je sa zakonodavstvom EU i njime se kani uvesti sustav probacije (režim nadzirane slobode), odnosno uvjeti za izricanje mjere kućnog pritvora, nadzora i potpore pritvorenicima, a podrazumjeva provođenje stručnih postupaka usmjerenih smanjenju rizika da počinitelj ponovno počini kazneno djelo.

U Vladi, koja je predlagatelj zakona, ističu da uspostava takvog sustava jamči manju prenapučenost i bolje stanje u hrvatskim zatvorima, bolju procjenu sigurnosnih rizika i smanjenje mogućnosti grešaka koga i kada puštati na uvjetnu slobodu, kao i provođenje kvalitetnijeg nadzora uvjetno otpuštenih.

Naglašavaju i da se radi o sustavu koji će biti i financijski jeftiniji, jer je jedan dan u zatvoru oko tri puta skuplji od sustava nadzirane slobode.

Primjena zakona, kojim su uređeni svi poslovi vezani uz probaciju, počela bi nakon njegova donošenja, a svi poslovi na cijelom području Hrvatske u potpunosti bi se počeli primjenjivati do početka 2012. godine.