c S
Dnevne novosti

Vlada zadovoljna suradnjom sa Svjetskom bankom

11.06.2018 07:20 ZAGREB, 8. lipnja 2018. (Hina), Predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je na današnjem sastanku s potpredsjednikom Svjetske banke za Europu i Središnju Aziju Cyrilom Mullerom zadovoljstvo suradnjom s tom institucijom te zahvalio na potpori ekonomsko-socijalnom razvitku Hrvatske, priopćeno je u petak iz Vlade.

Svjetska banka aktivno pridonosi ciljevima Hrvatske kao što su rast zapošljavanja te jačanje rasta ukupnog gospodarstva kroz podršku provedbe ključnih reformi prije svega u sustavu znanosti i obrazovanja, pravosuđa, zdravstvenog sustava i sustava socijalne skrbi, vodnog sektora te sektora prometa.

Upravo su u sektoru prometa, kroz refinanciranje zaduženja, ostvarene značajne uštede za proračun, što je pridonijelo i izlasku iz procedure prekomjernog deficita, kao i na ostvareni suficit proračuna, kaže se u priopćenju.

Dodaje se kako je premijer Plenković naglasio velik potencijal za još bolju suradnju, pogotovo u povećanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, olakšanju uvjeta poslovanja te stimuliranju gospodarskog rasta.

Potpredsjednik Muller rekao je kako se Svjetska banka spremna još aktivnije i sadržajnije uključiti u razvoj Hrvatske i zadržati poziciju jedne od najznačajnijih međunarodnih razvojnih institucija koje djeluju u Hrvatskoj i koja je, od početka 1990-ih do danas, značajan izvor financiranja i katalizator reformskih prilagodbi.

Dosadašnja suradnja između Svjetske banke i Hrvatske je na visokoj razini što je i potvrđeno ukupnim iznosom odobrenih zajmova oko 3 milijarde eura. Od 1993. godine do danas Hrvatska je sa Svjetskom bankom potpisala 61 zajam (od čega 41 izravnih i 20 zajmova uz državno jamstvo) za financiranje projekata u sektoru zdravstva, pravosuđa, znanosti i obrazovanja, željezničkog i cestovnog prometa, socijalne zaštite te vodnom sektoru.

Tijekom posjeta Hrvatskoj, potpredsjednik Muller sudjelovat će na godišnjem sastanku 15 zemalja (Armenija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Cipar, Crna Gora, Gruzija, Hrvatska, Izrael, Luksemburg, Makedonija, Moldavija, Nizozemska, Rumunjska i Ukrajina) Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke koji se od 8. do 10. lipnja održava u Splitu.

Uz predsjednika Vlade na sastanku je bio ministar financija Zdravko Marić, a uz potpredsjednika Svjetske banke regionalni direktor Svjetske banke za zemlje Europske unije Arup Banerji, direktorica Ureda Svjetske banke za Hrvatsku Elisabetta Capannelli te glavni ekonomist za Hrvatsku Josip Funda.