c S
Dnevne novosti

Županijskom centru Marišćina bespovratnih 4,5 milijuna kuna

12.06.2018 07:05 RIJEKA, 11. lipnja 2018. (Hina), Tvrtki Ekoplus, koja upravlja Županijskim centrom za gospodarenje otpadom Marišćina, odobreno je iz fonda EU bespovratnih 4,5 milijuna kuna za nabavku opreme i rezervnih dijelova neophodnih za funkcioniranje tog centra, rekli su u ponedjeljak iz primorsko-goranske županijske uprave. 
Sredstva su tvrtki Ekoplus odobrena iz  europskog Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Pročelnik za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan rekao je na konferenciji za novinare u Rijeci da Županija, kao suvlasnik centra za gospodarenje otpadom Marišćina, aktivno prati rad Ekoplusa, koji je aplicirao prema Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, za projekt vezan za nabavku dijelova rezervnih dijelova i alata za nesmetano i normalno funkcioniranje centra. 

Sredstva su odobrena, ugovor je pred potpisom, a županija je osigurala milijun kuna  za vlastiti udjel u sufinanciranju, kako bi se rasteretio ukupni trošak i kako se ne bi dodatno teretila cijena prihvata otpada na Marišćini, rekao je. Dio nedostataka u radu postrojenja moraju se otkloniti do listopada, rekao je dodavši da postrojenje mora biti posve ispravno, sigurno i prihvatljivo za lokalnu zajednicu. 

Predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić najavio je da će se na idućoj sjednici Županijske skupštine raspravljati o provedbi Plana gospodarenja otpadom RH na području Primorsko-goranske županije. 

Ustvrdio je da je  Marišćina  najkvalitetniji i najmoderniji sustav u Hrvatskoj. U pogonu je, ali je još u jamstvenom roku, pa treba otvoreno razgovarati o problemima, kako bi njegov rad bio najbolji mogući, kazao je.