c S
Dnevne novosti

Sabor: Umjesto petkom, glasuje se u četvrtak

14.06.2018 07:27 ZAGREB, 13. lipnja 2018. (Hina) - Suprotno uobičajenoj praksi glasovanja petkom, Hrvatski sabor glasovat će već u četvrtak kada bi trebao donijeti i Zakon o terminalu za ukapljeni prirodni plin, tzv. 'lex LNG'. 
Prijedlog tog zakona izazvao je u javnosti i struci brojne kontroverze te osudu lokalne zajednice, a nezadovoljni što se zakon donosi po hitnoj, umjesto redovnoj proceduri, iz SDP-a su na njega uložili čak 360, od ukupno 380 amandmana. Izjašnjavanje o tim amandmanima u petak je trajalo gotovo šest sati, a u četvrtak bi se o njima konačno trebalo glasovati, kao i o samom zakonu kojim se uređuje rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na lokaciji terminala, izdavanje koncesije na pomorskom dobru za realizaciju terminala i koncesijske naknade, definira naknada za sigurnost opskrbe, itd. 

Nositelj investicije u projekt LNG terminala je tvrtka LNG Hrvatska, koja bi projekt realizirala kroz dvije faze – izgradnju plutajućeg terminala u prvoj fazi te izgradnju kopnenog terminala za ukapljeni prirodni plin u drugoj fazi. Za očekivati je da Sabor u četvrtak glasuje i o izmjenama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji (POS), koje trebaju ubrzati pokretanje novog programa stambenog zbrinjavanja. Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar ranije je tumačio kako će te zakonske izmjene omogućiti da se, osim državnim službenicima, osiguraju stanovi i javnim službenicima i namještenicima javnih službi u okviru posebnih programa POS-a, prema kojem će se graditi stanovi u svrhu davanja u najam. 

"Ovim zakonom pokrećemo rješavanje stambenog pitanja izgradnjom 'POS stanova' za deficitarna zanimanja za znanstvenike, profesore, učitelje, liječnike i sva zanimanja za kojima postoji potreba u gradovima, općinama i županijama. Znamo kako je teško privući i zadržati takve ljude u manjim sredinama. Najam bi plaćale općine, gradovi, županije i institucije u vlasništvu države", rekao je Štromar. Sabor bi četvrtak trebao završiti dan prije započetu raspravu o Izvješću pučke pravobraniteljice za 2017. godinu, raspraviti izvješća o radu četiri obvezna mirovinska fonda u prošloj godini, te izvješće o poslovanju HRT-a za 2016. godinu.