c S
Dnevne novosti

Saborski odbor prihvatio Izvješće pravobraniteljice za djecu za 2008.

02.06.2009 15:02 ZAGREB, 2. lipanj 2009. Hina, Saborski odbor za obitelj, mladež i šport jednoglasno je danas prihvatio Izvješće o radu pravobraniteljice za djecu, a vladajuća većina u Odboru nije podržala zaključak kojim bi se Vladu RH zadužilo da u roku od 60 dana donese program mjera za unaprjeđivanje stanja dječjih prava, posebno vodeći računa o problemima u provedbi propisa i prijedlozima u izvješću pravobraniteljice.
U prošloj godini broj predmeta povećao se za 20 posto u odnosu na godinu prije i sveukupno je bilo 2075 predmeta u kojima su se bila povrijeđena prava djece, rekla je pravobraniteljica Mila Jelavić podnoseći Izvješće. Od toga 979 slučajeva bile su pojedinačne prijave, u 1086 slučajeva radilo se o inicijativi ureda koji je procijenio da je potrebno reagirati, a 504 slučaja prenesena su iz prethodne godine.

Svim tim prijavama, navela je pravobraniteljica, obuhvaćeno je 2389 djece. Prema strukturi povreda najviše ih se odnosilo na nasilje (27 posto), a slijede povrede prava na život uz roditelja, povreda obrazovnih prava, prava na privatnost.

Djeca u društvu još uvijek nisu priznata kao subjekt koji je sposoban aktivno sudjelovati u zajednici, već uglavnom kao objekt zaštite i skrbi, ustvrdila je Jelavić i dodala kako je u tom smislu potrebno donijeti i ustavne promjene.

Ured je u prošloj godini sudjelovao u donošenju 22 zakona, a u proteklih pet godina svoje je primjedbe uputio prilikom izrade 102 zakona, što znači da je prihvaćena jedna četvrtina primjedbi, rekla je. Iskazala je zadovoljstvo što su te primjedbe prihvaćene, ali i ustvrdila kako je to još uvijek nedovoljno. "Željeli bismo da je ta uspješnost i veća, jer je ured isključivo usredotočen na zaštitu prava djece", rekla je Jelavić.

Naglasila je potrebu preventivnog djelovanja, posebice zbog uočenog povećanog broja nasilja među djecom. Djeca su tim svojim nasiljem poručila da trebaju pomoć, objasnila je.

Predsjednica Odbora Milanka Opačić (SDP) ocijenila je da se iz Izvješća vidi kako i dalje "nema sustavnog programa za zaštitu prava djeteta". Upravo podatak da je usvojeno 25 posto primjedbi Ureda govori o "nedovoljnoj koordiniranosti pojedinih institucija i pravobraniteljice", naglasila je. "Ne može se reći da imamo dovoljno programa zaštite prava djece i da je sve divno i krasno", ustvrdila je.

Željana Kalaš (HDZ), pak, ističe kako je iz Izvješća vidljiva ravnoteža koju je Ured postigao između bavljenja raznim pojedinačnim slučajevima i proaktivne uloge u društvu, a gdje je, kako je navela, davanjem raznih sugestija, pa i u predizborno vrijeme "itekako dobro skrbio o pravima djece i senzibilizirao javnost".

Naglasila je kako je Ured imao veliku ulogu u "raskrinkavanju negativne uloge roditelja", apostrofirajući primjere visokokonfliktnih razvoda u kojima su se supružnici pod krinkom borbe za vlastito dijete žestoko sukobljavali, "a naviše su patila djeca". Kalaš smatra da se iz izvješća vidi kako se ide prema cilju, a to je da "dijete više nije objekt već subjekt".