c S
Dnevne novosti

Clinton protiv preuranjenog povratka Kube u članstvo OAS-a

03.06.2009 08:10 SAN PEDRO SULA, 3. lipnja 2009.Hina, Američka državna tajnica Hillary Clinton se u Hondurasu, na skupu Organizacije američkih država (OAS) suprotstavila zahtjevima da se Kuba odmah vrati u članstvo te organizacije, pozivajući članice da ostanu vjerne vrijednostima demokracije.
Očekuje se da će pitanje povratka Kube u članstvo dominirati dvodnevnim zasjedanjem 39. opće skupštine OAS-a, panameričke organizacije osnovane 1948. godine. Članstvo Kube suspendirano je 14 godina kasnije, a sada Nikaragva i nekoliko drugi saveznica Havane, traže da se jedinoj komunističkoj državi na zapadnoj polutci omogući povratak, unatoč tome što pravila OAS-a predviđaju članstvo samo za demokracije.

Odbor OAS-a zadužen da pripremi završnu rezoluciju skupa, nije uspio usuglastili prijedlog, pa će se o tome raspravljati i u srijedu. Washington predlaže da OAS godinu dana razmatra prijedlog, dok Nikaragva i druge zemlje traže da se odmah ukine suspenzija Kube.

Clinton je na sastanku s drugim ministrima vanjskih poslova OAS-a istakla da predsjednik Barack Obama revidira politiku prema Kubi, ali da to ne znači da organizacija mora odustati od svojih demokratskih načela. "Želim naglasiti da SAD pod predsjednikom Obamom poduzima potpuno novi pristup politici prema Kubi", kazala je Clinton.

Dodala je da je Washington odobrio telekomunikacijske veze s Kubom i nastavio bilateralne pregovore o imigraciji i izravnoj pošti. "Mi se veselimo danu kada će se Kuba pridružiti OAS-u, no vjerujemo da uz članstvo idu i obveze, i da jedni drugima dugujemo pridržavanje standarda demokracije i dobre vladavine, koji su donijele toliko napretka na našoj polutci", rekla je Clinton.