c S
Dnevne novosti

Liječnici koncesionari u bijelom štrajku

27.06.2018 07:40 ZAGREB, 26. lipnja 2018. (Hina) - Liječnici koncesionari primarne zdravstvene zaštite, nezadovoljni Nacrtom prijedloga novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, najavili su u utorak da od danas kreću u bijeli štrajk, što znači da će pacijente pregledavati sporije, odnosno odrađivati svoj posao unutar limita koji im plaća HZZO, a to bi moglo stvoriti velike gužve u čekaonicama. 
Iz Hrvatske liječničke komore u priopćenju ističu kako su liječnici šokirani izmjenama koje je u Nacrt prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti unio resosni ministar Milan Kujundžić nakon završene javne rasprave o tom zakonskom tekstu. Stoga apeliraju na premijera Andreja Plenkovića i ministra Kujundžića da ne usvajaju zakon u predloženom obliku jer će, upozoravaju, izazvati dugoročne neželjene posljedice za primarnu zdravstvenu zaštitu, pacijente i liječnike. Ne bude li bijeli štrajk donio željene rezultate, iz Komore najavljuju prosvjed liječnika na Markovom trgu za 27. lipnja, kada bi se Nacrt prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti trebao naći na sjednici Vlade. 

Udruge koje okupljaju liječnike primarne zdravstvene zaštite traže da se poštuju jamstva koja su dobili tijekom javne rasprave - da će liječnici moći sami birati žele li raditi kao privatnici ili zaposlenici domova zdravlja te da se u zakonski tekst vrati mogućnost prijenosa prava na ordinaciju. U udrugama su uvjereni da je ministar Kujundžić, koji se do sada zalagao za spomenute promjene, popustio pod političkim pritiskom jer se tako, kažu, želi dodvoriti županima koji žele kontrolirati tko će od liječnika moći ići u privatnike.