c S
Dnevne novosti

Potvrđeno 35 godina zatvora A. Bašiću za dvostruko ubojstvo i pokušaj ubojstva

03.06.2009 08:39 SPLIT, 2. lipnja 2009.(Hina), Vrhovni sud potvrdio je presudu Županijskoga suda u Splitu, koji je lani u prosincu Antu Bašića (25) osudio na jedinstvenu zatvorsku kaznu od 35 godina zbog dvostrukog ubojstva - oca Frane (69) i susjeda Joze Stojaka (65) te zbog pokušaja ubojstva Nikole Kesića (54), doznaje se danas na splitskome Županijskom sudu.
Ante Bašić 26. travnja prošle godine u Trolokvama, u kaštelanskome zaleđu, željeznom je šipkom ubio oca Franu i Jozu Stojaka, a teško ranio Nikolu Kesića.

Na dan ubojstva, po vlastitu priznanju, popio je dvadesetak boca piva (izmjereno mu je 2,21 promila alkohola u krvi) te je uzeo metalnu šipku i otišao tražiti Marka Stojaka, Jozinog sina s kojim se sukobio u lokalnom kafiću. Budući da nije pronašao Marka, odlučio je osvetiti se njegovu ocu, kojeg je ubio udarcima šipkom po glavi.

Bašić je za ubojstvo Joze Stojaka dobio najveću pojedinačnu kaznu od 22 godine zatvora jer ga je ubio krajnje podmuklo i iz bezobzirne osvete. Druga njegova žrtva bio je Nikola Kesić, kojega je izudarao samo zato što mu se našao na putu.

Zahvaljujući velikim naporima splitskih liječnika, Kesić se probudio iz trotjedne kome, no tog se događaja ne sjeća. Bašić je naposljetku zbog prigovora za štetu na starom mercedesu presudio i rođenom ocu Anti. Pred kućnim pragom pet puta ga je udario šipkom po glavi i ubio ga, a zatim je nastavio divljati po zaseoku Bašićima dok nije stigla policija kojoj se predao.

Osim visoke zatvorske kazne, vijeće Županijskoga suda u Splitu izreklo je Anti Bašiću i mjeru obveznog odvikavanja od alkohola. Sud je prihvatio da ga je alkohol učinio smanjeno ubrojivim, no ipak je bio ubrojiv.