c S
Dnevne novosti

KoHOM: HZZO i Ministarstvo zdravstva provodi mjere zastrašivanja obiteljskih liječnika

03.06.2009 08:42 ZAGREB, 2. lipnja 2009.(Hina), Izvršni odbor Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) oštro je danas osudio način, izjave i metode HZZO-a i Ministarstva zdravstva u provođenju mjera zastrašivanja obiteljskih liječnika.
"Uskrata sredstava od 10 posto za standardni tim obiteljske medicine od 1700 pacijenata iznosi oko 3000 kuna. Sredstva su namijenjena zdravstvenoj zaštiti osiguranika i njihovo uskraćivanje može dovesti do smanjenja zdravstvene zaštite. Takvo oduzimanje je protivno zakonu i čini još jedan u nizu nezakonitih poteza HZZO-a", stoji u priopćenju KoHOM-a.

Iz KoHOM-a poručuju da se kazne obiteljskim liječnicima ne definiraju Zakonom, nego ugovorom s HZZO-om, gdje su pobrojane kazne za svako kršenje ugovora. "U višemjesečnim medijskim nastupima obiteljske liječnike mjesecima prozivaju kao kriminalce, kradljivce i lažljivce što je nedopustivo, a istovremeno zdravstvena vlast ne nudi rješenja za probleme koji proizlaze u radu liječnika".

U priopćenju se navodi i da će predsjednik KoHOM-a Mario Malnar tužiti ministra zdravstva Darka Milinovića sudu časti Hrvatske liječničke komore i građanskom sudu zbog klevete, jer ga je ministar javno optužio da laže.