c S
Dnevne novosti

Božinović s direktoricom Europola: suradnja Hrvatske s tom institucijom sve snažnija

28.06.2018 07:36 ZAGREB, 27. lipnja 2018. (Hina) - Suradnja hrvatske policije i Europola svakim je danom sve snažnija, što se vidi i po činjenici da se sve više akcija provodi u suradnji dviju institucija, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u srijedu nakon susreta s izvršnom direktoricom te agencije Catherine De Bolle. 
"Ovaj sastanak je bio prilika da raspravimo niz pitanja od važnosti za jačanje učinkovitosti i suradnje u prevenciji i suzbijanju organiziranog kriminala i terorizma, kao i svih drugih oblika kriminaliteta koji zahvaćaju više država članica, što onda postaje posao Europola", istaknuo je ministar na konferenciji za medije nakon sastanka s izvršnom direktoricom: Nagalasio je kako je Hrvatska od početka podržavala njezin izbor kao i da joj je ovo prvi posjet Zagrebu. Europol je agencija Europske unije koja pomaže nacionalnim tijelima u provedbi zakona i borbi protiv teških međunarodnih zločina i terorizma. Osnovana je 1999. godine, sjedište joj je u Den Haagu i broji više od 900 zaposlenih, stoji na stranicama te institucije.

Božinović je naglasio kako u globaliziranom svijetu organizirani kriminal, terorizam i teška kaznena djela ne poznaju granice, zbog čega se metode njihovog suzbijanja trebaju kontinuirano razvijati i prilagođavati između država članica EU-a, dodavši kako više nema zločinačkih organizacija koje ne djeluju na međunarodnom planu i u suradnji sa sličnim organizacijama u susjedstvu."Europol je primarni kanal za policijsku suradnju i razmjenu kriminalističko-obavještajnih podataka izmađu država članica. U Hrvatskoj imamo svoju nacionalnu jedinicu za suradnju koja uključuje razmjenu najboljih standarda i praksi", rekao je ministar i ustvrdio kako je ta suradnja svakim danom sve veća i efikasnija. "To se vidi po činjenici da sve više akcija provodimo u zajedništvu s Europolom i to su ključni elementi sigurnosti", zaključio je Božinović.