c S
Dnevne novosti

Sabor danas o amandmanima na Zakon o arhivskom gradivu i arhivima

29.06.2018 07:55 FOLDER
ZAGREB, 28. lipnja 2018. (Hina) - U Hrvatskom saboru je za danas planirana rasprava o Konačnom prijedlogu zakona o kibernetičkoj sigurnosti operatora ključnih usluga i davatelja digitalnih usluga, no prije toga na rasporedu je izjašnjavanje o 68 amandmanima na Konačni prijedlog zakona o arhivskom gradivu i arhivima.
"Započet ćemo s izjašnjavanjem o amandmanima na Konačni prijedlog zakona o arhivskom gradivu i arhivima, s obzirom na njihov veliki broj, ima ih 68, nakon čega bi onda u 12 sati pristupili glasovanju raspravljenih točaka a nakon glasovanja ćemo nastaviti s raspravom o predviđenim točkama", najavio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.Najviše amandmana podnio je Most nezavisnih lista, koji je ocijenio da Konačni prijedlog Zakona o arhivskom gradivu i arhivima "obiluje nemuštim i pravno nepismenim odredbama".

“Nakon prvog čitanja napravljene su samo kozmetičke promjene zakonskog teksta pa je jasno da zatvaranje arhivskih fondova, posebno onih iz doba komunizma, ostaje i dalje primarni cilj donošenja zakona”, ocijenio je mostovac Nikola Grmoja.Konačnim prijedlogom zakona o  kibernetičkoj sigurnosti operatora ključnih usluga i davatelja digitalnih usluga uređuju se postupci i mjere za postizanje visoke zajedničke razine kibernetičke sigurnosti operatora ključnih usluga i davatelja digitalnih usluga u cilju postizanja visoke zajedničke razine kibernetičke sigurnosti u davanju usluga koje su od posebne važnosti za odvijanje ključnih društvenih i gospodarskih aktivnosti, uključujući funkcioniranje digitalnog tržišta.