c S
Dnevne novosti

Počelo suđenje u slučaju "Indeks 3"

03.06.2009 10:23 ZAGREB, 3. lipnja 2009.(Hina), Čitanjem USKOK-ove optužnice na zagrebačkom Županijskom sudu danas je počelo suđenje u tzv. slučaju "Indeks 3" u kojemu se devetero profesora zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, među kojima i bivša predsjednica saborskoga Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Deša Mlikotin-Tomić, te još 14 osoba tereti za primanje i davanje mita radi kupovine ispita.
U velikoj dvorani suda na Zrinjevcu pred sudskim vijećem pod predsjedanjem Zorana Luburića pojavio se 21 optuženik, a nedolazak drugooptuženog Muniba Lujinovića i 16-optužene Amele Đanić njihovi branitelji su opravdali bolešću, pa je sudac odmah protiv njih izdvojio postupak koji će se dovršiti zasebno. Nakon čitanja optužnice optuženici će se izjasniti o krivnji.

Devetero profesora, vanjski suradnik, asistent i voditeljica referade te trojica posrednika i osmero studenata se na 120 stranica optužnice tereti za udruživanja radi počinjenja kaznenih djela, davanje i primanje mita, protuzakonito posredovanje i poticanje na protuzakonito posredovanje, zloporabu položaja i ovlasti te poticanje na ovjerovljavanje neistinitog sadržaja.

Profesorica trgovačkog prava Deša Mlikotin-Tomić, koja je nakon izbijanja afere dala ostavku na mjesto predsjednice saborskog Povjerenstva, tereti se za zloporabu položaja jer je na ispitu pustila dvojicu studenata koji su ispite platili posrednicima. Osim nje, optuženi su profesori Branko Kovačević, Vesna Brčić-Stipčević, Marica Škrtić, Savo Vojnović, Tihomir Vranešević, Ivica Prga, Nina Liszt te izvanredni profesor Jadranko Grgon.

Njega, dvojicu posrednika Milana Ćevida i Muniba Lujinović, vanjskog suradnika fakulteta Marka Slipčevića te voditeljicu studentske referade Julijanu Ljubić tereti se da su se 2008. udružili kako bi većem broju studenata za novac omogućili prolaz na ispitima. Cijena ispita bila je od nekoliko stotina do dvije tisuće eura. Studenti ili njihovi roditelji novac su davali dvojici posrednika koji su dio mita davali voditeljici referade. Ona je po njihovim uputama studentima namještala ispitivače na koje su posrednici mogli utjecati.

Voditeljicu referade tereti se i da je prepravljala podatke u fakultetskim evidencijama u korist studenata. Posrednici su dio novca davali i profesoru Grgonu, vanjskom suradniku Slipčeviću te još nekim profesorima koji su utjecali na druge profesore i asistente da na ispitima puste studente koji su ih platili.

Optužnica za korupciju na Ekonomskom fakultetu podignuta je početkom siječnja, nakon gotovo četveromjesečne istrage tijekom koje je ispitano 90-ak svjedoka, a donesene su i četiri presude kojima su optuženi studenti osuđeni na uvjetne zatvorske kazne. Riječ je o trećoj optužnici koja je podignuta nakon antikorupcijske akcije "Indeks" na zagrebačkom Sveučilištu.