c S
Dnevne novosti

Saborski klubovi za izmjene Zakona o službi u OS RH

03.06.2009 11:42 ZAGREB, 3. lipnja 2009. Hina, Saborski su klubovi danas podržali izmjene Zakona o službi u Oružanim snagama, no oporba je upozorila da snižavanje kriterija neće trajno riješiti problem manjka vojnog kadra.
Predložene izmjene bi, po riječima državnog tajnika Željka Goršića, trebale osigurati daljnju profesionalizaciju vojske. Vlada predlaže izjednačavanje uvjeta za kandidate i kandidatkinje za djelatnu vojnu službu i isključivanje onih koji nisu odslužili vojni rok.

Vojnicima po ugovoru omogućit će se profiliranje u dočasničku dužnost sve do isteka drugog ugovora o službi, što bi trebalo povećati motivaciju i pozitivnu konkurenciju. Djelatnim vojnicima to će omogućiti da sudjeluju u mirovnim misijama prije stupanja na dočasničku dužnost, kazao je Goršić.

Izmjenama se pomiče gornja dobna granica za stupanje na časničku dužnost djelatnim vojnim osobama, čime će se postojeće osoblje stimulirati na daljnje doškolovavanje i usavršavanje.

Miljenko Dorić (SDP) ocijenio je, međutim, da bi podizanje dobnih granica trebalo vremenski ograničiti. "Problem popune Oružanih snaga ne može se rješavati sniženjem kriterija", upozorio je Dorić.

Ante Kotromanović (SDP) upozorio je, pak, da trenutno postoji 2.700 zahtjeva za otpust, što bi, kaže, moglo stvoriti kadrovsku pustoš u Oružanim snagama.

Goršić je, međutim, otklonio takvu bojazan, ističući da se broj djelatnih osoba smanjuje već godinama, ali da se to radi planski. "Neće se dogoditi da 2700 ljudi stihijski ode iz službe. Do danas je planski izdvojeno 20 tisuća vojnih osoba i ne treba se bojati da će ove zakonske izmjene poremetiti dobne granice i obrazovnu strukturu u vojsci", kazao je Goršić.