c S
Dnevne novosti

Z. Marić: Od 1. siječnja 2019. daljnje porezno rasterećenje

03.07.2018 07:50 ZAGREB, 2. srpnja 2018. (Hina) - Ministar financija Zdravko Marić u ponedjeljak je izjavio da je paket poreznih reformi složen i da se o njemu sada komunicira s Vladom i koalicijskim partnerima te da od 1. siječnja 2019. kreće daljnje porezno rasterećenje.
Na konferenciji Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista "Budućnost poreznog i mirovinskog sustava", Marić je istaknuo da je paket poreznih izmjena složen što se tiče Ministarstva financija, da se o njemu komunicira s premijerom, Vladom i koalicijskim partnerima te će tijekom srpnja izaći s prijedlogom u javnost. Marić je ustvrdio i da je puno toga u protekle dvije godine napravljeno u sferi javnih financija, navevši pad javnog duga, izlazak zemlje iz procedure prekomjernog deficita i poboljšanje kreditnog rejtinga. "U ovom trenutku nema potrebe za rebalansom proračuna, imamo vrlo odgovorno i racionalno planiranje proračuna. Ostajemo u okviru limita koje smo si zadali, a sav taj višak prihoda pretvara se u korekciju deficita, lani suficita na više, odnosno javnog duga na dolje", kazao je Marić. 

Marić zasad još ne želi govoriti o detaljima porezne reforme, no s 1. siječnja 2019. najavljuje kako se može očekivati daljnje porezno rasterećenje. Istaknuo je i da su u Vladi svjesni da porezni sustav ne može riješiti sve probleme. "Što se tiče proračuna, odgovorno vođenje javnih financija je preduvjet ukupne gospodarske politike i gospodarskog rasta. Mi ne bježimo od naše odgovornosti kao što to neki kažu, svjesni smo određenih ograničenja, ali u tim ograničenjima moramo funkcionirati. I mirovinski i zdravstveni sustav su veliki prioritet za Vladu, kao i demografija te sve mora na neki način biti tema, o svemu treba skrbiti i pronaći najbolji način", poručio je je Marić. Istaknuo je da su gospodarski rast, zapošljavanje i rast standarda zapravo glavni preduvjeti kako bi se riješili svi izazove u mirovinskom i zdravstvenom sustavu.

Novinari su Marića zamolili da se osvrne na kritike kako ima novaca za avione, a s druge se strane nacionalizira drugi mirovinski stup, jer se potiče ljude da prelaze u prvi stup."Uvijek kada imamo proračun i kada radimo realokaciju sredstava i resursa uvijek će biti onih, i to je opravdano, koji kažu zašto ste ovo, a niste ono. Vladina je odgovornost predložiti Saboru proračun koji smatra da odgovara svim prioritetima i strateškim i operativnim u smislu provedbe nekih mjera fiskalne i gospodarske politike. Temeljem toga, kada gledate širu sliku, neke stavke proračuna se planiraju, ali opet uzevši u obzir cijeli kontekst", kazao je.Dodao je da se u protekle dvije godine udio javnog duga u BDP-u smanjio za šest postotnih bodova, da troškovi kamata padaju te da se popravlja slika javnih financija u domaćoj i međunarodnoj javnosti. "To je bio taj način da racionalno, efikasno i odgovorno trošimo proračunska sredstva, a sav višak prihoda nikad nismo transferirali u povećanu potrošnju, nego smo smanjili javni dug i išli smo u daljnji krug poreznog rasterećenja", kazao je.

Na pitanje da li je provedena analiza troškova predsjedničinih demografskih mjera i hoće li se neke od njih ostvariti, Marić je kazao kako će danas biti održan sastanak na kojem će biti govora o tim mjerama, o onome što je učinjeno i što se još čini."Moramo gledati i tražiti nekakva cjelovitija rješenja, sustavna rješenja koja će pomoći tom važnom i prioritetnom području. Nema jedinstvene mjere i čarobnog štapića koji će preko noći razriješiti sve izazove s kojima se suočavamo. Ali, kao i kod mirovina, tako i kod demografije, bez gospodarskog rasta, bez plaća i zapošljavanja teško da možemo govoriti o održivosti", istaknuo je Marić.