c S
Dnevne novosti

Kosor i Jandroković putuju na sastanke SEECP-a u Kišinjevu

04.06.2009 08:22 ZAGREB, 3. lipnja 2009.(Hina), Potpredsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sudjelovat će na sastancima Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) koji se održavaju od 2. do 5. lipnja u Kišnjevu, glavnom gradu Moldavije, priopćeno je u srijedu iz vlade i MVPEI-a.
Potpredsjednica vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti predvodit će izaslanstvo hrvatske vlade na sastanku predsjednika država i vlada članica SEECP-a na kojemu će u petak održati govor, navodi vlada. Ministar Jandroković sudjelovat će u četvrtak na sastanku ministara vanjskih poslova SEECP-a, najavio je MVPEI.

U organizaciji ovogodišnje zemlje predsjedateljice SEECP-a, Republike Moldavije, od 2. do 5. lipnja održat će se sastanak političkih direktora zemalja sudionica SEECP-a, godišnji sastanak Vijeća za regionalnu suradnju, sastanak ministara vanjskih poslova zemalja sudionica SEECP-a, te sastanak predsjednika država i vlada zemalja sudionica SEECP-a.

Na predstojećim sastancima političkih direktora i ministara vanjskih poslova očekuje se finaliziranje teksta Završne deklaracije, dok se na sastanku u petak očekuje usvajanje Zajedničke izjave predsjednika država i vlada SEECP-a.

Izvorni ciljevi regionalne suradnje u okviru SEECP-a odnose se na jačanje sigurnosne i političke suradnje, intenziviranje gospodarskih odnosa, te suradnju u područjima demokratskih procesa, pravosuđa i borbe protiv ilegalnih aktivnosti.