c S
Dnevne novosti

Vlada predlaže tri fiskalna pravila

12.07.2018 07:40 VLADA

ZAGREB, 2. srpnja 2018. (Hina), Vlada bi u četvrtak trebala raspravljati o nacrtu prijedloga Zakona o fiskalnoj odgovornosti kojim bi se uvela tri fiskalna pravila, a Povjerenstvo za fiskalnu politiku postalo bi stalno, neovisno i samostalno državno tijelo na čijem bi čelu bio profesionalac s plaćom ravnoj onoj potpredsjednika Državnoga izbornog povjerenstva.

Prvo pravilo koje se predlaže je pravilo strukturnog salda, prema kojem ciljana vrijednost pravila strukturnog salda postaje srednjoročni proračunski cilj koji će se ostvarivati prema planu prilagodbe sukladno pravnim odredbama Europske unije.Uvodi se i pravilo rashoda.

Prema njemu, godišnji rast rashoda općeg proračuna ne smije prelaziti referentnu potencijalnu stopu rasta bruto domaćeg proizvoda koja se utvrđuje sukladno pravnim odredbama Europske unije. Dozvoljavaju se i izuzeća za pojedine kategorije rashoda.

Prema pravilu javnog duga čije se uvođenje također predlaže, udio javnog duga u BDP-u ne smije prijeći referentnu vrijednost od 60 posto, a ako udio javnog duga prelazi tu razinu, razlika između udjela javnog duga u BDP-u i referentne vrijednosti od 60 posto mora se smanjivati po dinamici koja je u skladu s pravnim odredbama Europske unije.

Osim triju pravila, u zakonskom prijedlogu se Povjerenstvo za fiskalnu politiku određuje kao stalno, neovisno i samostalno državno tijelo. Ujedno se jača i njegova uloga supervizora nad primjenom Zakona o fiskalnoj odgovornosti, ali i nad provođenjem fiskalne politike države u cijelosti, a sve s ciljem unapređenja sustava javnih financija. 

Naime Vijeće Europske unije je još u srpnju 2014. godine dalo, između ostaloga, preporuku da se Povjerenstvo osnovano Odlukom kao drugo radno tijelo Hrvatskog sabora zakonski utemelji kako bi se ojačala njegova neovisnost i proširile njegove ovlasti. 

Kako bi se naglasila neovisnost povjerenstva, predlaže se da predsjednik povjerenstva, koji organizira i upravlja njegovim radom profesionalno, ima pravo na plaću u visini plaće potpredsjednika Državnog izbornog povjerenstva.O predloženim izmjenama provedeno je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću koje je trajalo od 16. svibnja do 16. lipnja ove godine.