c S
Dnevne novosti

Odbor za imenovanja suglasan s predloženim kadrovskim rješenjima za HNB

12.07.2018 07:15 ZAGREB, 11. srpnja 2018. (Hina), Saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove u srijedu se, većinom glasova, suglasio s kadrovskim rješenjima vodećih ljudi Hrvatske narodne banke (HNB).
Prema tim rješenjima, koje u petak još treba potvrditi Hrvatski sabor, Boris Vujčić sljedećih šest godina ostaje guverner HNB-a, zamjenica guvernera bit će Sandra Švaljek, a viceguverneri Slavko Tešija, Roman Šubić i Martina Drvar.

I dok su prijedlozi za imenovanje guvernera i tri vuceguvernera prošli bez primjedbi, kod prijedloga za imenovanje Švaljek, SDP-ov Arsen Bauk zapitao je jesu li u tom slučaju zadovoljeni svi zakonski uvjeti.

Član Savjeta HNB-a (tijela kojeg čine guverner, zamjenik guvernera i šest viceguvernera) ne može biti osoba koja obavlja dužnost u tijelima lokalne samouprave, te u tijelima političkih stranaka, citirao je Bauk zakon, podsjetivši da je Švaljek zastupnica u zagrebačkoj skupštini te predsjednica političke stranke koja nosi njezino ime, Nezavisne liste Sandre Švaljek.Predsjedik Odbora Ante Sanader (HDZ) umirio je njegove bojazni.

Predlagatelj (klubovi HDZ-a, HNS-a, SDSS-a, te HDS/HSLS/HDSSB-a) je vodio računa o tome, sve će biti na vrijeme obavljeno, do glasovanja Švaljek neće biti predsjednica stranke, rekao je Bauku koji se zanimao i za životopise, odnosno mjesta zaposlenja predloženih viceguvernera.

Tešija je, rečeno je, zaposlen u HNB-u, Šubić na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, ali je prije toga bio u HNB-u, baš kao i Drvar, sada zaposlena u Europskoj središnjoj banci.