c S
Dnevne novosti

Sabor: U petak glasovanje, pa dvomjesečni odmor

13.07.2018 07:40 SABOR

ZAGREB, 12. srpnja 2018. (Hina), Glasovanjem o brojnim raspravljenim točkama, Hrvatski sabor u petak će zaključiti proljetno zasjedanje i aktualnu sjednicu započetu početkom travnja, te otići na dvomjesečni ljetni odmor.
Među točkama koje čekaju izglasavanje su izmjene Zakona o najmu stanova, koje trebaju riješiti problem zaštićenih najmoprimaca, odnosno omogućiti vlasnicima stanova da do rujna 2023. uđu u posjed svoje imovine. O tim izmjenama Sabor je u dva navrata odgađao  glasovanje zbog zamjerki dijela klubova vladajuće koalicije, konkretno SDSS-a i HDS/HSLS/HDSSB-a. 

Zastupnici HDS/HSLS/HDSSB-a najavili su za petak ujutro, prije skupne sjednice, konferenciju za novinare o tom zakonu, nakon koje bi se trebao znati konačan stav toga Kluba o zakonu.  

S obzirom da se Vladin predstavnik prošli tjedan očitovao o brojim amandmanima na zakon, Sabor u petak čeka formalno glasovanje o njima.Vlada je prihvatila amandman SDSS-a da, ako jedinica lokalne samouprave ne raspolaže stambenim fondom ili sredstvima, obvezu prema zaštićenom najmoprimcu preuzima Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama.

Odbijeni su svi amandmani Kluba Neovisni za Hrvatsku kojima se tražilo da se vlasniku stana naknada do tržišne vrijednosti mora početi isplaćivati odmah, a ne kroz pet godina, te da se ukine pravo prvokupa stana zaštićenom najmoprimcu.

Zapošljavanje u školama: Amandman HNS-a i HDZ-a 

Saborsko izglasavanje čekaju izmjene i dopune Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi koje su izazvale oštre prijepore u dijelu javnosti, a koje resorna ministrica Blaženka Divjak odlučno brani. 

Nitko neće ostati bez posla, učitelji razredne nastave koji rade kao predmetni nastavnici radit će i dalje, ali smo osigurali da kao takvi budu prepoznati u zakonu, time će se uvesti red u sustav, istaknula je ministrica predstavljajući spomenute izmjene Saboru.

Kao neosnovane, odbacila je kritike da su učitelji s pojačanim predmetom tek treći po prioritetu zapošljavanja u predmetnoj nastavi viših razreda osnovne škole, te poručila da se radi o populizmu i politikanstvu. 

Klubovi partnerskih HDZ-a i HNS-a amandmanom su zatražili da se izjednači mogućnost zapošljavanja osoba sa završenim studijskim programom odgovarajuće vrste na diplomskoj razini sa osobama koje su završile učiteljski studij s pojačanim programom odnosno modulom odgovarajućeg predmeta. Time se, navode, ostavlja mogućnost da škole nakon provedbe postupka vrednovanja kod zapošljavanja samostalno procjene koji je od prijavljenih kandidata kompetentniji za posao.

Vujčiću drugi guvernerski mandat 

Sabor bi u petak trebao donijeti nove zakone o komunalnom gospodarstvu i o šumama, o kojima je, također, završeno izjašnjavanje o amandmanima. Odlučit će i o tome tko će u idućih šest godina biti na čelu Hrvatske narodne banke (HNB).

Resorni odbori za financije te za izbor i imenovanja za guvernera HNB-a predlažu Borisa Vujčića, kojemu je stari mandat istekao 8. srpnja, za njegovu zamjenicu Sandru Švaljek, bivšu čelnicu Ekonomskog instituta i bivšu zamjenicu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, a za viceguvernere Slavka Tešiju, Romana Šubića i Martinu Drvar.  

Sabor bi, nakon gotovo tri godine trebao imenovati Vijeće za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija koje ne postoji od konca 2015., kada je tadašnjem sastavu istekao mandat.  

Za predsjednicu Vijeća predložena je Zdravka Čufar Šarić, bivša potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva, a za članove Gordan Akrap, stručnjak za informacijske znanosti koji je radio u sigurnosnom sustavu i diplomaciji, Eduard Briški, inspektor u HAKOM-u, Josip Čerina, doktor informacijske i komunikacijske znanosti, Mile Štefanac, saborski službenik, Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije te Vojko Rešetar koji je bio hrvatski konzul u Mostaru. 

Sabor bi u petak trebao dati 'zeleno svjetlo' da se u operaciju potpore miru „SEA GUARDIAN“ u Sredozemlju u ovoj godini uputi do 50 pripadnika Oružanih snaga RH s brodom Hrvatske ratne mornarice.