c S
Dnevne novosti

Sabor izmijenio Zakon o najmu stanova

16.07.2018 07:35 ZAGREB, 13. srpnja 2018. (Hina), Hrvatski sabor izmijenio je u petak Zakon o najmu stanova, koji bi trebao riješiti problem zaštićenih najmoprimaca, odnosno omogućiti vlasnicima stanova da do rujna 2023. uđu u posjed svoje imovine.

Sastavni dio zakona postali su amandmani koje je predložio SDSS, a po kojima će, ako lokalna jedinica nema mogućnosti, obveze prema zaštićenom najmoprimcu preuzeti Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama, kao i da, kod smještaja u dom za starije, najmoprimac treba za to iskazati volju.

Zakon daje prednost zainteresiranim zaštićenim najmoprimcima sa navršenih 70 godina života kod primanja u domove za starije čiji su osnivač ili vlasnik država odnosno jedinice lokalne samouprave na području na kojemu stanuju.

Sabor je izmjene izglasovao većinom glasova, od 81 nazočnog zastupnika, 'za' ih je bilo 72, protiv osam, jedan suzdržan. U sabornici nije bilo zastupnika oporbenih SDP-a, Mosta, Živog zida.

SDP-ov Arsen Bauk ranije je pozvao sve zastupnike kojima je "stalo do prava zaštićenih najmoprimaca" da dalje ne sudjeluju u glasovanju. To je jedini način da se ovaj zakon ne donese, rekao je Bauk i poručio kako će članovi vladajuće većine koji se protive zakonu svojim ostankom omogućiti da se on ipak donese, očito ciljajući na Klub HDS-a, HSLS-a i HDSSB-a.Taj Klub je tražio da se predmetni zakon raspravi u trećem čitanju, što je odbijeno.

Sabor je, na prijedlog klubova većine, donio Zaključak o mjerama za provedbu Zakona o najmu stanova. Među inim, Vladu je zadužio da do konca studenog 2019. donese program mjera kojim će se osigurati dovoljan broj stanova u okviru POS-a i/ili drugih stanova u vlasništvu lokalnih jedinica ili države za najam, odnosno prodaju svakom zainteresiranom zaštićenom najmoprimcu, podstanaru i predmnijevanom najmoprimcu, najkasnije do 31. kolovoza 2023.