c S
Dnevne novosti

Ministrica Žalac u Rastokama potpisala 16 ugovora o dodjeli bespovratnih EU sredstava

17.07.2018 07:32 SLUNJ, 16. srpnja 2018. (Hina), Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac potpisala je u ponedjeljak s korisnicima 16 ugovora o dodjeli bespovratnih EU sredstava za projekte ukupne vrijednosti 230 milijuna kuna od čega je 187 milijuna kuna, 81 posto, bespovratnih sredstava iz EU fondova.

Ugovorena su bespovratna sredstva namijenjena projektima iz područja zaštite okoliša, razvoja e-usluga, te projektima iz programa Integriranih teritorijalnih ulaganja Rijeke i Zadra Hvaleći rad svog Ministarstva, Žalac je kazala kako je u prošloj, te u prvom polugodištu ove godine, putem 218 natječaja na raspolaganje korisnicima stavljeno ukupno 4,5 milijardi eura u okviru strukturnih i investicijskih fondova EU-a.  

"Time se taj iznos popeo na ukupno na 7,3 milijardi eura, što čini 68 posto ukupne alokacije koja je Hrvatskoj dodijeljena. Preduvjet da uopće povučemo naše milijarde iz europskih fondova je da objavimo natječaje, a onda da budemo brzi u njihovoj provedbi i ovjeravanju troškova", kazala je ministrica Žalac koja je ugovore potpisala na imanju obitelji Kovačević.   

Efikasnost svog resora, potkrijepila je podatkom da je krajem listopada 2016. bilo ugovoreno 984 milijuna eura sredstava iz ESI fondova, a do polovine ove 5,03 milijarde eura, što je povećanje za 411 posto. Sredstva plaćena korisnicima u istom su razdoblju porasla sa zatečenih 291 milijuna eura na 1,36 milijardi eura, odnosno za 368 posto.  

Domaćin potpisivanja ugovora, Grad Slunj dobit će za svoj odobreni projekt „Vodene tajne Slunja“ koji se odnosi na Rastoke, 19,1 milijun kuna, ostatak će isfinancirati sam Grad, kazao je gradonačelnik Jure Katić.  

Pojedinačno, najveći iznos od 68 milijuna kuna, dobila je Rijeka za sufinanciranje konceptualnog rješenja bivšeg industrijskog kompleksa „Rikard Benčić“ u skladu s projektom i provedbom Rijeke- kulturne prijestolnice EU-a 2020. godine, kazao je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.