c S
Dnevne novosti

Sabor o zakonu o zračnom prometu

04.06.2009 08:48 ZAGREB, 3. lipnja 2009. Hina, Hrvatski sabor poslijepodnevne je započeo raspravu o Prijedlogu zakona o zračnom prometu, temeljenom zakonu kojim se uređuju pitanja zračnog prometa, a sadrži odredbe o uređenju zračnog prometa u zračnom prostoru RH i nadležnostima u tom prostoru, uvjetima za sigurno odvijanje zračnog prometa, zračnom prijevozu i drugim djelatnostima u zračnom prometu.
Državni tajnik Dražen Breglec istaknuo je da se zakonom uređuju uvjeti za sigurnu uporabu zrakoplova i zrakoplovnih uređaja, aerodroma, pružanje usluga u zračnoj plovidbi, istraživanje ugrožavanja sigurnosti zrakoplova i nesreća zrakoplova, potraga i spašavanje zrakoplova, način usklađivanja s međunarodnim propisima te prekršaji u zračnom prometu.

Zakonom se propisuju kompetencije Agencije za civilno zrakoplovstvo koja će u okviru propisanih nadležnosti provoditi upravne, inspekcijske i druge poslove koji se odnose na civilno zrakoplovstvo u RH. Osim toga, Zakon predviđa i osnivanje, Uredbom Vlade RH, Agencije za istraživanje nesreća i ozbiljnih nezgoda kao pravne osobe s javnim ovlastima, čime bi se osigurala organizacijska, funkcionalna i financijska neovisnost tijela za istraživanje.

Zakon se usklađuje s pravnom stečevinom EU, a njime se definiraju osnove za mnoge podzakonske akte kojima će se regulirati sustav zračnog prometa, rekao je Breglec. U tijeku je rasprava saborskih klubova.