c S
Dnevne novosti

Eurostat: Godišnja inflacija u EU u lipnju nepromijenjena na 2 posto

19.07.2018 07:05 LUXEMBOURG/ZAGREB, 19. srpnja 2018. (Hina), Potrošačke cijene na razini Europske unije u ovogodišnjem su lipnju na godišnjoj razini rasle istim tempom kao i u prethodnom mjesecu, dok je u eurozoni inflacija blago ubrzala, pokazalo je izvješće Eurostata.
 Na razini 28-članog EU-a rast potrošačkih cijena, mjeren harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u lipnju je iznosio dva posto, kao i u mjesecu ranije, pokazalo je izvješće europskog ureda za statistiku, objavljeno u srijedu.

U usporedbi sa svibnjem inflacija je na godišnjoj razini ubrzala u 22 zemlje članice EU-a, uključujući Hrvatsku. U Irskoj i Francuskoj cijene su rasle istim tempom na godišnjoj razini kao i u prethodnom mjesecu, dok je u Njemačkoj, Litvi i Nizozemskoj njihov rast usporio.

Nedostupni Eurostatu bili su samo podaci za Veliku Britaniju, pokazalo je izvješće.Daleko najvišu stopu godišnje inflacije u lipnju je imala Rumunjska, od 4,7 posto. Slijede Estonija i Mađarska, s 3,9 posto, odnosno 3,2 posto višim cijenama u odnosu na godinu ranije.U Hrvatskoj je u ovogodišnjem lipnju rast potrošačkih cijena mjeren HICP-om na godišnjoj razini ubrzao na 2,2 posto, s 1,8 posto u prethodnom mjesecu.

Najslabiji rast potrošačkih cijena zabilježen je u Irskoj, od 0,7 posto, te u Grčkoj i Danskoj, od jedan odnosno 1,1 posto. U eurozoni je rast cijena u lipnju blago ubrzao na godišnjoj razini, na dva posto, čime je Eurostat potvrdio prvu procjenu objavljenu krajem lipnja. U svibnju je godišnja inflacija iznosila 1,9 posto.

Time je godišnja stopa inflacije premašila razinu koju ciljaju u Europskoj središnjoj banci (ECB), od "nešto ispod dva posto". Najveću podršku jačanju inflacije u zemljama koje koriste zajedničku europsku valutu pružio je rast cijena energenata, usluga i proizvoda u kategoriji hrane, alkoholnih pića i duhana. Zanemariv doprinos zabilježen je u kategoriji industrijskih proizvoda izuzev energije.