c S
Dnevne novosti

Ministarstvo: Sanacija Karepovca bit će prijavljena na retroaktivno EU sufinanciranje

19.07.2018 07:15 ZAGREB, 18. srpnja 2018. (Hina), Sanacija splitskog odlagališta otpada Karepovac bit će prijavljena na retroaktivno EU sufinanciranje iz Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.", priopćilo je u srijedu Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. 
"Na danas održanom sastanku u Ministarstvu zaštita okoliša i energetike, na kojem su uz ministra Tomislava Ćorića sudjelovali direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš, zamjenik gradonačelnika Splita Nino Vela i voditeljica projekta Karepovac Zrinka Bušić, istaknuto je kako je u razgovorima s JASPERS stručnjacima (tehnička pomoć članicama EU pri izradi projekata koji se natječu za financiranje iz EU fondova) usuglašeno kako će se radovi na I. fazi projekta prijaviti na ograničeni poziv za EU sufinanciranje", priopćilo je Ministarstvo. "Trenutno ugovoreni radovi u I. fazi vrijedni su oko 68 milijuna kuna od čega očekujemo da će 85 posto prihvatljivih troškova biti sufinancirano EU sredstvima.

Duboko sam uvjeren da će to uvelike pomoći Gradu Splitu i Fondu te da će se time još aktivnije krenuti u rješavanje ovog polustoljetnog problema u gradu pod Marjanom", rekao je ministar Ćorić.   

Očekuje se da će odluka o sufinanciranju sanacije biti donesena sredinom listopada nakon objave ograničenog poziva i izrade projektne prijave Grada Splita, a u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

"U ovome smo partneri za dobrobit Splićanki i Splićana", rekao je zamjenik gradonačelnika Splita Nino Vela naglasivši da će danas održan sastanak dodatno ubrzati tempo radova na Karepovcu. Zahvalio je svojim sugrađanima na strpljenju i razumijevanju.

U Ministarstvu podsjećaju da su radovi na Karepovcu počeli u studenome prošle godine, a rok za završetak svih ugovornih radova, odnosno prve faze sanacije je 30 mjeseci od dana uvođenja izvođača radova u posao.

Sam projekt sanacije je podijeljen na tri paketa ("A", "B" i "C" paket), a ugovoreni radovi odnose se na prvu fazu paketa "A" koja predviđa izgradnju novih ploha s iskopom i premještanje postojećeg otpada uz izgradnju prateće infrastrukture.Godišnje se oko 135 tisuća tona otpada s područja Splita i 19 okolnih općina i gradova odloži na Karepovcu.