c S
Dnevne novosti

Sabor sutra o radu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

04.06.2009 09:11 ZAGREB, 3. lipanj 2009.(Hina), Saborski zastupnici sutrašnju sjednicu započinju raspravom o Izvješću o radu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca prošle godine.
U Izvješću se navodi kako je Ured pravobraniteljice na razne načine od građana zaprimio 256 podnesaka, od čega se najveći broj predmeta odnosi na ostvarivanje prava iz područja socijalne skrbi, zatim mirovinskog osiguranja, te predmeta vezanih uz pristupačnost, zapošljavanje i rad.

Izražava se i nezadovoljstvo sporošću prilagođavanja postojećih građevina, javnih prostora, stambeno-poslovnih prostora, obrazovnih ustanova i kulturnih institucija potrebama osoba s invaliditetom.

Ostvarivanje pravne zaštite osobe s invaliditetom otežano je kako zbog nepristupačnosti, odnosno arhitektonskih barijera koje postoje kod većine zgrada u kojima su smješteni sudovi u RH, tako i zbog nedovoljne educiranosti pravosudnih djelatnika o osobama s invaliditetom, navodi se, uz ostalo, u Izvješću pravobraniteljice Anke Slonjšak koja je na tu dužnost stupila 18. lipnja 2008.