c S
Dnevne novosti

Nizozemci i Britanci danas na biralištima za Europski parlament

04.06.2009 09:53 ZAGREB, 4. lipnja 2009.(Hina), Birači u Velikoj Britaniji i Nizozemskoj u četvrtak su počeli glasovati na izborima za Europski parlament, kao prvi među stanovnicima 27 zemalja Europske unije koji će svoje predstavnike u EP birati do nedjelje.
U Britaniji izbori se smatraju i ispitom za premijera Gordona Browna, koji se bori za politički opstanak nakon niza skandala i uživa prilično nisku razinu popularnosti. S odazivom vjerojatno manjim od 40 posto očekuje se da će manje stranke ostvariti izborne dobitke na račun glavnih političkih stranaka u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Britanija ima 72 zastupnička mjesta u Europskom parlamentu. Vladajući laburisti na prošlim su izborima za EP osvojili 22 posto glasova, a sada se očekuje da će im potpora pasti ispod 20 posto. Euroskepticizam, imigracija i recesija glavne su teme kampanje što će potporu usmjeriti prema manjim strankama, poput antieuropske Neovisne stranke Velike Britanije (UKIP) ili Britanske nacionalne stranke (BNP). Očekuje se i uspjeh zelenih.

Slična je situacija i u Nizozemskoj. Također se očekuje slab odaziv, a na izborima sudjeluju kandidati iz 17 stranaka. Nizozemska ima 25 zastupničkih mjesta u EP-u. Ispitivanja javnoga mnijenja naznačuju da će najviše glasova dobiti Stranka slobode, poznata po svom euroskepticizmu i tvrdim stajalištima prema muslimanskim imigrantima. Izbori za EP u zemljama članicama odvijat će se do nedjelje.

U petak glasuju Irci, a u subotu Slovaci, Maltežani, Ciprani i Latvijci. Česi i Talijani glasuju dva dana, a ostale zemlje članice u nedjelju, kada se očekuju i rezultati.