c S
Dnevne novosti

Osam gradova na depriviranim područjima dobilo programe za financiranje razvojnih projekata EU sredstvima

24.07.2018 07:15 ZAGREB, 23. srpnja 2018. (Hina), Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac dodijelila je u ponedjeljak Odluke o područjima za moguće proširenje provedbe Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova gradovima Pleternici, Imotskom, Novoj Gradiški, Slatini, Garešnici, Novskoj, Đakovu i Popovači.
Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU-a, zajedno s Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava provodi taj program u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., i Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., navodi se u priopćenju Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU-a.

Riječ je o pilot programu koji se trenutno provodi u pet malih depriviranih gradova između 10.000 i 35.000 stanovnika (Knin, Vukovar, Benkovac, Petrinja te Beli Manastir s općinom Darda).

U sklopu Programa integrirane regeneracije moguća je provedba infrastrukturnih projekata iz različitih područja (okoliš, mobilnost, turizam, kultura, poljoprivreda, poduzetništvo i sl.), koji su financirani iz Europskog fonda za regionalni razvoj, te projekata usmjerenih na jačanje ljudskih potencijala, koji su financirani iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna alokacija za provedbu projekata u pet malih gradova iznosi 120 milijuna eura.

"Pokrenuli smo pripremne aktivnosti za proširenje Programa integrirane regeneracije jer su upravo mali gradovi prepoznati kao generatori razvoja, posebno na područjima zahvaćenima izuzetno nepovoljnim demografskim i ekonomskim trendovima", naglasila je Žalac.

Cilj je u idućem razdoblju kreiranjem posebnih programa, financiranih prvenstveno sredstvima Europske unije,  još jače podržati provedbu projekata u tim gradovima, dodala je ministrica.