c S
Dnevne novosti

Slovenski mediji o susretu Mesića i Tuerka na Cetinju

04.06.2009 09:57 LJUBLJANA, 4. lipnja 2009.Hina, Današnji susret hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića s njegovim slovenskim kolegom Danilom Tuerkom bit će prvi otkako je Slovenija krajem prošle godine blokirala hrvatske pristupne pregovore s EU-om, ali na njemu ne treba očekivati nove inicijative u vezi rješavanja spornog graničnog pitanja, navode u četvrtak slovenski mediji.
Iz Tuerkova ureda potvrđeno je u srijedu navečer da će se Mesić i Tuerk susresti u četvrtak poslijepodne na rubu sastanka predsjednika država jugoistočne Europe koji se održava na Cetinju i čija je tema obnova kulturne baštine u regiji, ali je Ljubljana "uvjerena kako to nije prilika za rješavanje bilateralnih pitanja", navodi ljubljansko "Delo", koje dodaje da prvi razgovor predsjednika dviju država nakon studenog prošle godine, kada je Tuerk boravio u svom prvom službenom posjetu Zagrebu, "može imati pozitivne učinke".

Teme razgovora današnjeg susreta predsjednika Tuerka s predsjednikom Mesićem nisu poznate, ali je jasno da hrvatska strana želi "obnoviti međudržavne kontakte koji su potpuno zamrli od lanjske blokade hrvatskih pristupnih pregovora", navodi vodeći slovenski dnevni list.