c S
Dnevne novosti

Sabor: osobe s invaliditetom nezadovoljne sustavom socijalne skrbi

04.06.2009 10:22 ZAGREB, 4. lipnja 2009.Hina, Osobe s invaliditetom u Hrvatskoj najviše su nezadovoljne ostvarivanjem prava iz područja socijalne skrbi i mirovinskog osiguranja, a taj sustav ocjenjuju birokratiziranim i u njega nemaju povjerenja, izjavila je danas u Hrvatskom saboru pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak.
Podnoseći zastupnicima Izvješće o radu njezina Ureda u drugoj polovici prošle godine, pravobraniteljica je kazala kako je Ured zaprimio ukupno 256 podnesaka, od kojih je kao predmete otvorio njih 185. Najviše ih se odnosi na nezadovoljstvo mirovinskim i sustavom socijalne skrbi, pristupačnosti, te problematikom rada i zapošljavanja.

Kao jedan od najznačajnijih problema s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom naznačena je sporost prilagođavanja njihovim potrebama postojećih građevina, javnih prostora, stambeno-poslovnih prostora, obrazovnih ustanova i kulturnih institucija (arhitektonske barijere).

Nezadovoljstvo izražavaju i manjkom socijalne uključenosti kroz slabu komunikaciju, zatim nedovoljnom zdravstvenom zaštitom, a žale se i na sustav obrazovanja učenika s teškoćama u razvoju zbog zastarjelih i neprilagođenih udžbenika i nastavnih programa.

Također osobe s invaliditetom nezadovoljstvo izražavaju provedbom programa njihova zapošljavanja, upozoravajući da zbog predrasuda poslodavaca nemaju ni prilike pokazati svoje potencijale. Anka Slonjšak izvijestila je da se više osoba s invaliditetom, uglavnom žene, žale i na izloženost psihičkom zlostavljanju i omalovažavanju od članova obitelji.

O izvješću o radu Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u nastavku saborske sjednice raspravljaju saborski klubovi.